Ако не бъдат спрени конкурсите за избор на фирми за мултиплексите, ЕК завежда дело | webcafe.bg
newscafe

България на съд заради мултиплексите

Webcafe.bg
15.10.2011, 11:16 (обновена 15.10.2011, 11:33)
телевизия

Мултиплексите са мрежови оператори, които трябва да разпространяват тв програми по цифров път след спирането на аналоговата телевизия през 2015 г. Чрез тях българите ще получават безплатно 40 до 60 тв програми

Еврокомисията ще заведе дело срещу България в съда на европейските общности в Люксембург заради скандалните конкурси за мултиплексите. Брюксел ще поиска отмяната на процедурите от 2009 г., спечелени от "Хану про" и "Тауърком", съобщава "Труд", позовавайки се на свои източници от Брюксел и София.

Мултиплексите са мрежови оператори, които трябва да разпространяват телевизионните програми по цифров път след спирането на аналоговата телевизия през 2015 г. Чрез тях българите ще получават безплатно 40 до 60 тв програми.

Според автора на публикацията Светослав Метанов България е заплашена от налагането на огромни парични санкции, начислявани за всеки ден до отстраняване на нарушението. ЕК ще се произнесе за последния етап от процедурата по несъответствие на следващото си заседание по инфринджмънт процедурите през ноември. Ако дотогава България не е започнала процедура за отмяна на конкурсите, ЕК ни вкарва в съда.

В случай че Съдът на европейските общности в Люксембург потвърди мнението на Европейската комисия, че България е раздала незаконно цифровия ефир, страната ни е заплашена от плащането на огромни глоби. Според източници на "Труд" хазната ще трябва да плаща между 20 000 и 200 000 евро за всеки ден до отмяната на конкурсите, организирани от Комисията за регулиране на съобщенията по време на тройната коалиция.

Процедурите са направени при непрозрачни условия и в тях необосновано са били включени дискриминационни изисквания пред някои от заинтересованите от участие компании, пише в последното писмо от Еврокомисията до транспортното министерство с дата 18 май т. г.

Кога, къде, как

"Труд" припомня, че през 2009 г. по време на управлението на тройната коалиция "първите две големи парчета от мултиплексната баница" бяха отчупени от словашката компания "Тауърком" (две честоти) и латвийската "Хану Про" (три честоти). Тогава от конкурса бе отстранена мощната компания ORS, тъй като има дял в австрийската национална телевизия ORF.

При избора на "Тауърком" и "Хану про" бе загадка кой стои зад чуждите инвеститори. После стана ясно.

БТК ("Виваком") продаде 50% от Национално управление "Радио-телевизионни станции" (НУРТС), което държи мрежата за национален аналогов тв пренос на кипърската офшорка "Манселорд Лимитид" срещу 57 млн. евро. В България фирмата се представлява от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев. След това дойде и новината, че новосформираното дружество "НУРТС България" е придобило "Тауърком", сиреч и собствеността на първите два мултиплекса у нас.

Oще: брюксел  българи  българия  ек  конкурси  мултиплекси  програми  съд  тауърком  телевизия  фирми  хану про 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

1 Блуждаещ читател | 09.11.201109:27

На еврокомисията изглежда никак не и харесва български капитали и фирми да контролират българския ефир. Ако беше спечелила австрийската компания всичко щеше да е 101% демократично и по европейски.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани