МФ хвърли светлина върху дупките в бюджета | webcafe.bg
newscafe

МФ хвърли светлина върху дупките в бюджета

Webcafe.bg
01.10.2014, 11:17 (обновена 01.10.2014, 12:13)
Румен Порожанов

Ведомството, поверено на Румен Порожанов, обясни желанието си да актуализира бюджета, като хвърли светлина по дупките в бюджета на отделните министерства

Министерство на финансите публикува информация за дефицитите в бюджета на министерствата след критиките за липса на аргументи по предложената актуализация на бюджета за тази година.

Министерството аргументира желанието на служебния кабинет разходите в държавния бюджет да бъдат завишени с нови 448.5 милиона лева, както и очакваното неизпълнение в приходната част в размер на над 1 милиард лева.

Най-голяма е дупката в бюджета на МВР, където според предложената актуализация трябва да отидат още 125.7 милиона лева, като 110 милиона лева ще бъдат за заплати и осигуровки на служителите. Останалите пари ще бъдат за издръжка на самото ведомство. Преди дни най-големият синдикат на МВР-служителите поиска оставката на социалния министър и заплаши със стачни действия.

На социалното министерство ще бъдат разпределени 50 млн. лв от заложените извънредни разходи. 36 млн. лв. са необходими за изплащане на помощи за домакинствата, социални помощи и програми за заетост, 14 млн. лв. не стигат за издръжка на министерството.

Още пари се отпускат и на Министерство на здравеопазването - 24.2 млн. лв. ще отидат за психиатрична помощ, спешна помощ и болници в отдалечени райони. Министерството получи извънредни 11 млн. лв. за сходни дейности и преди седмица. По 16.4 млн. лв. ще получат регионалното и земеделското министерство, а задълженията на Министерство на тгранспорта по Дунав мост 2 ще бъдат покрити с допълнителни 14.7 млн. лева.

Извънредни субсидии има и за военното министерство и за Висшия съдебен съвет, които ще получат по 10 млн. лв., а Министерство на правосъдието - 5 млн. лв., културното и външно министерство - 4 и 3 млн. лв. Допълнителни 92.1 млн. лв. ще отидат за осигуряване на доплащания от фонд "Земеделие", 77 млн. са предвидени за финансирането на европейски проекти и други, непосочени разходи. Нови 100 млн. лв. ще получи и Националната здарвдно-осигурителна каса.

Oще: бюджет  здравеопазване  култура  мвр  министерство на финансите  пари  полиция  социално министерство  средства  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани