И военната полиция ще подслушва | webcafe.bg
newscafe

И военната полиция ще подслушва

Панайот Ангарев, в. Сега
24.03.2014, 08:42 (обновена 24.03.2014, 08:55)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

Предизборните лозунги на БСП и ДПС се пропукаха още със създаването на мегаагенцията за подслушване, с което центровете за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) се мултиплицираха, вместо да се свият

Роенето на службите за сигурност в държавата продължава с пълна сила - Министерството на отбраната (МО) също ще има контраразузнаване, ще може да подслушва, проследява и да има свои нещатни агенти. Това става ясно от проектопромени в закона за военната полиция, съобщи в. "Сега".

Тази стъпка на управляващите противоречи на обещанията, с които дойдоха на власт - че ще съберат спецслужбите на едно място, вместо всяко ведомство в сектора за сигурност да си има свои. Идеята беше всичко, свързано с контраразузнаване, подслушване и антитероризъм, да се случва на едно място - в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Точно затова в нея се вля и Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която преди това беше в МВР. Там беше преместено и военното контраразузнаване.

Ако предлаганите идеи бъдат приети, при терористични заплахи военните полицаи ще имат същите правомощия като Специализирания отряд за борба с тероризма, т.нар. барети. Предвижда се те да могат да използват специални тактически, алпийски, водолазни и други способи. Разширяват се и полицейските им правомощия - ще могат да вземат пръстови отпечатъци, да фотографират, както и да изземват образци за ДНК профил.

Подобно на военното разузнаване "Военна полиция" ще мине на пряко подчинение на министъра на отбраната, предвиждат поправките. С измененията се дава възможност тя да използва специални разузнавателни средства подобно на всички останали спецслужби, както и да иска информация от мобилни оператори.

Със своя заповед министърът на отбраната ще определя как ще се привличат доброволни сътрудници. Удивителното е, че служителите й вече няма да се грижат за охраната, контрола и достъпа на гарнизоните, спазването на реда и дисциплината в армията. От законопроекта не става ясно чия грижа ще бъде това.

Всичко това означава, че "Военна полиция", която в момента се грижи само за сигурността и реда в армията, ще се превърне в дублиращо контраразузнаване. Не е известно какво налага това, а цялата операция не е финансово обоснована, нито мотивирана.

www.segabg.com

Oще: ангей найденов  данс  министерство на отбраната  подслушване  следене  срс  тайни служби 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.