Драгомир Стойнев се отказа да купува "Ремотекс-Раднево" | webcafe.bg
newscafe

Ново двайсе за "Ремотекс"

Webcafe.bg
05.04.2014, 17:54 (обновена 05.04.2014, 18:01)
Драгомир Стойнев

Важни били работниците, отиват в Марица изток

Държавата се е отказала да изкупува "Ремотекс"-Раднево" от сегашния собственик на предприятието заради големите дългове, но ще изгради собствено предприятие с подобна дейност към "Мини Марица - Изток", където ще преназначи всички работници от радневската фирма. Това стана ясно от думите на министъра на икономиката Драгомир Стойнев в Бургас.

" В завода е имало опрощаване на дългове, липсват документи. Правителството по никакъв начин не може да се ангажира за едно предприятие с огромна неяснота относно неговите задължения да харчим държавни пари", каза Стойнев.

Българският енергиен холдинг ще предприеме действия за изграждане на собствено поделение в "Мини Марица - Изток" за основни ремонти и рехабилитация на тежкото минно оборудване. Там ще бъдат назначени работниците от "Ремотекс - Раднево". "Така ще прекъснем едни корупционни практики, които съществуваха в миналото - с едни огромни обществени поръчки към определени предприятия и ще затворим целия процес. В държавните мини ще се създадат ремонтни предприятия и няма да се харчат милиони по един неясен начин, както се е случвало през последните години", добави Стойнев.

Идеята държавата да купи закъсалото ремонтно предприятие, което обслужва "Марица изток" дойде след протест на работниците заради неплатени заплати в течение на 10 месеца. Собственикът - дружеството "Полет 21" е поискал необосновано висока цена от държавата за придобиване на дружеството, затова държавният Български енергиен холдинг обяви конкурс за оценител, за да се изясни "справедливата пазарна стойност", която да стане отправна точка в преговорите. Появилата се в медиите цена беше 85 млн. лева, но в телевизионно предаване преди време икономистът Кольо Парамова каза, че това са спекулации, пускани от властта и че всъщност става дума за многократно по-малка сума. Той добави и че причината да не се изплащат заплати са задържани плащания от страна на „Мини Марица - Изток", които не са покрили серия от извършени ремонтни дейности и това води до манипулирано натрупване на дългове именно, за да се изкупи предприятието".

По повод писмото на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер във връзка с приетите законодателни поправки, които заобикалят европейските изисквания за Южен поток, Стойнев каза, че то е част от сътрудничеството между София и Брюксел.

"Аз ще приема поканата на еврокомисаря, но за мен като министър на икономиката и енергетиката на България на първо място най-важното е стабилността на енергийната система на страната. Защото наследството, което заварихме, бе наистина катастрофално. Този проблем се дължи, може би, на неразбиране, на некомпетентност на предишното управление, тъй като през 2012 г. целият дисбаланс, от когато тръгва този проблем, никой не си е мръднал пръста, не е предвидил какъв ефект може да има върху енергийната ни система", каза Стойнев.

Oще: икономика  индустриализация  марица изток  мини  национализация  раднево  ремотекс  стойнев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

2 opetkov | 06.04.201420:00

Най-некадърния министър на най-некадърното правителство. Очерта се и като най-големия лъжец от министрите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 05.04.201423:51

Ти го плюеш, то ти вика „дъждец роси“...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани