Прокопиев нямал общо с продажбата на EVN | webcafe.bg
newscafe

Прокопиев нямал общо с продажбата на EVN

Webcafe.bg
07.10.2013, 11:01 (обновена 07.10.2013, 12:26)
Иво Прокопиев

Шефът на КФН трупал точки пред новите управляващи на гърба на Прокопиев

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев се опитва да запази своята политическа позиция пред новите управляващи. Така бизнесменът и издател на „Капитал" и „Дневник" Иво Прокопиев си обяснява атаките, на които е подложен от шефа на регулатора.

В поредица от интервюта Мавродиев обяви, че с помощта на министри от кабинета „Борисов", на Българската фондова борса са били продадени остатъчните дялове на едно от ЕРП-тата - EVN на много занижена цена и в резултат държавата е била ощетена с над 80 млн. лева. Междувременно името на самия Мавродиев изплува покрай делото на Евелин Банев-Брендо за пране на пари.

Нищо общо

„Нямам нищо общо с тази сделка, защото нито участвам в управлението на посредника „Булброкърс", който е направил сделката. Второ, дори не съм бил в България през тази период. Това е едно от най-скъпите ЕРП-та, продадено на борсата, продадено прозрачно на търг", каза в ефира на Нова телевизия бизнесменът и допълни, че в онзи момент КФН е одобрила сделката.

Според него, Стоян Мавродиев няма отношение към този процес, защото по закон не той, а заместникът му следи капиталовият пазар.

„Не съм чул той да е казал нещо по темата. Другият начин такъв сигнал към прокуратурата и мнение на КФН да бъде изразено, е чрез решение на колективен орган. Трима от петимата членове на Комисията за финансов надзор публично се разграничиха от председателя си. Нещо повече - специално по тази тема не е имало заседание на комисията и тя не е взела отношение. Всичко, което става, е лична инициатива на г-н Мавродиев", поясни Прокопиев.

„Трима души, които нямат нищо общо с тази сделка - аз, бившият финансов министър и бившият министър на икономиката, са пакетирани, за да може да има такава история", заключи Прокопиев.

Прасета

Кампанията срещу бизнесмена започна, когато бе обявена продажбата на най-големия пенсионен фонд „Доверие" на офшорката United Capital, която няма дори телефон и сайт за контакти. Очаква се решението на Комисията за финансов надзор за сделката.

„Когато се бориш с прасе в кал, няма как да останеш чист, дори да го победиш. Аз съм в състояние срещу мен да има непрекъснато обществени прасета, които единственото, което целят е аз да бъда окалян, независимо от крайния резултат", заяви Прокопиев, който допълни, че не попадал „в дефиницията за олигарх".

Той каза, че не е имал конфликт с банкера Цветан Василев, но атаките започнали, когато „Капитал" направил разследване за Корпоративна търговска банка.

Според Прокопиев, това е една конструкция, която позволява независимо кой е на власт, задкулисните механизми, по които се управлява държавата, да останат едни и същи, и интересите зад тях да са едни и същи, непроменени, а политиците да играят роля само на една фасада.

"С назначаването на Пеевски хората - не само средната класа, но и предприемачите, видяха, че ако няма върховенство на закона, никой няма нито лични, нито граждански права, нито права на собственост", заяви Прокопиев и допълни: "В годините на икономически растеж хората опитаха вкуса на свободата, на икономическия успех и състоятелността и този вкус не може да бъде потъпкан с примитивни политически средства".

Хазяин

Издателят на „Капитал" и „Дневник" призна, че наистина е помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков да си намери жилище за няколко месеца чрез фирмата си за недвижими имоти „Лендмарк". По думите му, двамата се познавали от УНСС и вицепремиерът се обърнал към него като приятел.

Иво Прокопиев заяви, че не вижда проблем в това и посочи, че сградата на Нова телевизия също е на "Лендмарк", но това не влияе на въпросите, които му задават.

Бизнесменът за пореден път заяви, че не смята да създава политически проект и е прекъснал контактите си с Росен Плевнелиев, след като е станал президент.

Oще: булброкърс  иво прокопиев  ктб  кфн  стоян мавродиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани