Тонове опасни химикали в ОЦК-Кърджали | webcafe.bg
newscafe

Тонове опасни химикали в ОЦК-Кърджали

Webcafe.bg, по БНР
12.04.2012, 12:45 (обновена 12.04.2012, 21:46)
язовир

Ако ОЦК-Кърджали остане без надзор, има опасност химикалите в предприятието да отровят близкия язовир Студен кладенец

Екологична катастрофа заплашва Кърджали при евентуално масово напускане на металурзите от Оловно-цинковия комбинат, предупредиха от КНСБ. Причината ще се окажат стотиците тонове опасни химикали, за които няма да има кой да се грижи, предаде БНР.

Хората протестират от 1 март заради неполучени от месеци заплати.

Най-голяма е опасността от съхраняваните в комбината над 300 тона силно концентрирана сярна киселина, електролитните разтвори от производството на цинк и близо 150 000 тона утайки. Без надзор тези съединения биха отровили близкия язовир Студен кладенец и застрашили околната среда в Гърция и Турция.

Според КНСБ след Великден металурзите ще решат дали масово да напуснат работа. Те осъзнават до какво може да доведе това, но отчаянието е голямо, каза областният лидер на синдиката Иванка Караколева.

Преди ден те протестираха в София, но развитие около неизплатените от месеци заплати няма. Собственикът на предприятието Валентин Захариев на няколко пъти обеща, но не пусна дължимите малко над 1.5 милиона лева на хората.

От началото на годината Оловно-цинковият комбинат не работи. Поддържат се само някои мощности, без които повторното пускане на комбината би било почти невъзможно. Но и работниците, които поддържат тези мощности, ще спрат работа.

Единствените пари, постъпили по сметките на 600-те металурзи, са 325 лева социална помощ, получена след няколко посещения на министри и премиер. В края на миналата седмица вицепремиерът Симеон Дянков обяви, че до две седмици ще бъде намерен чужд мениджър за комбината, а оттам и нов собственик.

Захариев неколкократно обяви, че ще плати заплатите на работниците, когато се осигурят нужните банкови обезпечения. Надеждата на хората е парите да им бъдат осигурени след окончателното приключване на сделката за прехвърлянето на собствеността на Горубсо Мадан на "Върба Батанци". Дали това се е случило наистина и Захариев ли е прибрал парите, не е ясно.

В късния слеодобед обаче "Хоризонт" съобщи, че металурзите от ОЦК-Кърджали вече получават част от заплатите си.

По-рано днес ръководствата на КНСБ и Синдикална федерация "Металици" призоваха изпълнителния директор на ОЦК-Кърджали - Славея Стоянова, да се откаже от подписа си, с който е дала съгласие дължимите 4 млн. лева от ГОРУБСО-Мадан на ОЦК АД да бъдат усвоени от Първа инвестиционна банка. ПИБ е един от кредиторите на ОЦК, другият е голяма швейцарска банка.

Твърди се, че Захариев дължи над 340 млн. лева на банките и на ...себе си, тъй като е отпускал кредити на ОЦК през свои фирми и така го е източвал.

Синдикатът настоя отново парите, постъпили по сметката на ОЦК-Кърджали, да бъдат разпределени за издължаване на работните заплати в комбината и за въвеждане на завода в експлоатация. По този начин ще бъде разрешен острият социален конфликт, който ако ескалира, ще бъде с непредвидими последствия.

Oще: валентин захариев  великден  гърция  заплати  кнсб  кърджали  металурзи  турция  химикали  язовир 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани