В интервю за "Труд" съветникът на арабската компания EABG Ануар Бадуан казва колко много работи ще строят край Доброславци | webcafe.bg
newscafe

И писта на F1 ще има, и молове, и вили...

Webcafe.bg
07.09.2010, 12:20 (обновена 07.09.2010, 13:51)
Mall

Снимка: © БГНЕС

Молове ще изникнат край пистата на "Формула"1 - засега те изглеждат най-сигурната част от бъдещата арабска инвестиция...

В интервю за "Труд" "заплашваният" у нас съветник на арабската компания от Абу Даби EABG Ануар Бадуан съобщава, че компанията е твърдо решена да инвестира в България.

Както стана ясно преди време, компанията е доведена в България по инициатива на депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков и председателя на Федерацията по мотоспорт Богдан Николов.

Пред "Труд" Бадуан обявява, че не само писта за "Формула 1" ще има, но и селище с луксозни къщи за 6000-7000 души ще бъде изградено до бъдещата писта край Доброславци. Ще преговаряме с "Уол Март" и други щатски вериги да открият молове до трасето, казва Ануар Бадуан.

Земята на бившето военно летище е близо 3200 декара и по неизвестно чия оценка държавата е решила, че струва близо 180 млн. евро.

По думите на съветника самата писта не е скъпа. "Строителството ще струва около 100 млн. долара, но съпътстващите инвестиции ще са за милиарди".

"Интересът на EABG не е само към проекта за пистата, но и за инвестиции в земеделието, недвижимите имоти и др. Когато представителите на компанията дойдоха в София, те имаха намерение да разгледат мястото за пистата и да направят проучване. Срещата с правителството бе много полезна и им помогна. Информацията, която получихме от Министерството на икономиката, е много полезна и ни помогна за първоначалното проучване. То ще ни даде възможност да вземем окончателното решение за инвестицията", казва съветникът пред Светослав Метанов.

Относно намерението за строителство на молове там, Бадуан казва, че другата седмица ще разговарят с три от най-големите компании в този бранш.

По думите му идеята е в непосредствена близост до пистата да бъде изградено цяло селище с луксозни жилища, шопинг мол, хотелска част, завод за гуми. "Целта ни е да се осъществи развитие и целогодишен бизнес около пистата. Пистата няма да бъде само за София, не само за България, а за целия регион. В Румъния, Сърбия и Гърция знаете, че няма писти", казва той.

Бойко Борисов по Би Ти Ви: При намерения не проверяваме инвеститори...

Водеща (Ани Цолова): Към този прословут скандал с Формула 1... Включително от Синята коалиция заявиха, че този проект не трябва да става, че от това ще загуби държавата. Междувременно стана ясно, че един и същи език и една и съща риторика използвате и вие, и Румен Петков. Появиха се подозрения каква е тази коалиция между вас двамата...

Бойко Борисов: ...Аз се срещам с депутати от всички ПГ по тяхно желание, не отказвам срещи. Срещам се с всички председатели на спортни федерации, които поискат среща с мен, защото това са обществени организации. Богдан Николов като такъв, заедно с Румен Петков, като депутат казват - имаме инвеститор, който, ако държавата участва само с апортна вноска, един пустеещ от 20 години терен в Доброславци, ще дойдат хора, които ще направят писта за Формула 1.

Същото това предложение идва и от Формула 1, и те сега ще ходят при нейния президент, което изцяло е изгодно на държавата. Държавата не дава един лев, освен запустялото в момента военно летище.

Водещ (Виктор Николаев): Подведоха ли ви обаче с кого точно се срещате?

Бойко Борисов: И искам да попитам - Румен Петков е бил веднъж в моя кабинет заедно с Богдан Николов, с въпросните арабски инвеститори и с още може би четири-пет мои колеги. Г-н Костов и г-н Мартин Димитров са идвали поне 15 пъти в моя кабинет.

Водещ: Тоест? 1:15?

Бойко Борисов: Отговорете си на въпроса сами, няма да ви отговоря.

Водещ: Само да кажете дали бяхте подведен с кого точно се срещате, защото акцентът беше около съобщението на Правителствената информационна служба дали е шейх, дали е бизнесмен, дали е държавна, дали е частна тази компания, дали е имало някаква липса на достатъчно подготовка по информацията с кого разговаряте или не отчитате такъв момент на разминаване?

Бойко Борисов: Когато има намерение да се дават пари или се тръгне да се апортира земята като договор, то тогава ние задължително през службите проверяваме всеки един инвеститор. Когато ние всъщност заявяваме само намерение за започване на разговори по тази тема, това не е необходимо.

Oще: eabg  абу даби  ануар бадуан  доброславци  писта  формула 1 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.