И данък върху печалбите от хазарт и акции | webcafe.bg
newscafe

И данък върху печалбите от хазарт и акции

Webcafe.bg
13.10.2012, 12:56 (обновена 13.10.2012, 20:23)
Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Обхватът на облагаемите доходи у нас май ще се разшири

До края на годината може да се обложат и печалбите от хазартните игри и от фондовата борса, заяви в предаването "Седмицата" на Дарик вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Тези доходи са освободени от данъчно облагане в момента.

Дянков беше гост в предаването по повод предложението, прието от МС, за облагане с 10% данък н лихвите по депозитите. Според запознати най-вероятно при приемането му от парламента ще бъде определен праг, за да останат най-ниските влогове незасегнати от налога. В България 76% от броя на влоговете са до 1000 лева.

В момента се работи и по тези текстове (за облагането на печалбите от хазарта и от акции - бел. р.), като вероятно те ще бъдат предложени между двете четения на бюджета. "Трябва да има равно третиране, каквато е идеята на плоския данък", смята Дянков. Той е категоричен, че пенсиите не трябва да се облагат.

"У нас плоският данък е най-нисък - 10%, но трябва да е за всички", смята Симеон Дянков.

Вицепремиерът прогнозира, че може да се прокара и данък върху финансовите транзакции, но в бъдеще. Идеята беше лансирана преди време от Берлин и Париж. "Това е нещо като данък върху лихвите по депозитите, но за големите транзакции", обясни Дянков. Той допълни, че преди е бил твърдо против, а сега е "меко" против. Вицепремиерът обаче е категорично против уеднаквяването на ставките у нас с европейските, за да се запази ниското данъчно облагане у нас.

По думите на Дянков във всички европейски страни се облагат лихвите по депозитите на хората, независимо, че в някои страни той е облечен в друга форма. От налога върху лихвите от депозитите ще пострадат хората, които имат много пари в банка, заяви пък премиерът Бойко Борисов в Шумен.

Разчетите са за приход от 130-140 млн. лв. от данъка върху лихвите, за да можем да вдигнем с толкова с колкото казахме пенисите, каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". За предвиденото увеличение на пенсиите от 1 април са необходими около 900 млн. лева.

Симеон Дянков смята, че трябва да се облагат и парите от земеделска аренда, но това е тема за следващ мандат. "Трябва да има равнопоставеност. В противен случай - към изключенията се насочват спекулативни капитали", каза още финансовият министър.

За данъка върху лихвите по депозитите

Дянков е категоричен, че въвеждането на данък върху лихвите от депозитите не е налагане на нов данък, а "затваряне на една преференция".

На въпрос дали не е несериозно финансовият министър да не знае, че лихвите от спестявания не се облагат, Дянков отговори: "Аз съм експерт по макроикономика. Затова имам данъчни експерти, които - ако не ми го кажат, няма как да знам. Аз мога да чета данъчните закони, но ако не излезе тема, няма как".

Вицепремиерът бе категоричен, че дебат за въвеждането на данък влог ще има в парламента.

За прогресивно облагане на доходите

България трябва да премине на прогресивно облагане на доходите след няколко години, каза още Симеон Дянков. По думите му плоският данък, въведен у нас през 2006 г., е бил верният ход за онзи момент и не е трябвало да се пипа в разгара на кризата, трябва да се отвори дебатът за промяна на данъчната и социалната политика.

Дянков е категоричен, че тя трябва да се нагоди към предстоящото десетилетие на нисък икономически растеж в Европа. Дянков е категоричен, че максималният осигурителен праг трябва също да се премахне, но това отново е политика за следващото правителство.

"Не ме разбирайте погрешно - аз съм за ниски данъци, прогресивно облагане, но с ниска ставка и то във времето", допълни вицепремиерът.

За втория стълб от пенсионната система

Аз не съм привърженик на втория стълб от пенсионната система (допълнително задължително осигуряване), заяви още финансовият министър Симеон Дянков. По думите му трябва да се въведе избор на хората - дали да прехвърлят парите си в НОИ или да останат в пенсионните фондове.

Дянков определи като "опорочена" идеята НАП да събира всички осигуровки и след това да ги преразпределя към пенсионните фондове.

Европейската практика е показала, че ако има избор, каквато е и идеята на Дянков, повечето хора предпочитат парите им за втора пенсия също да се събират в НОИ.

До създаването на Националната агенция по приходите при управлението на тройната коалиция, осигуровките се събираха от НОИ, но след пускането й през 2006-а "събирачите" бяха прехвърлени към НАП, а събираемостта започна да спада.

Oще: бюджет  данък  пенсии  печалби  симеон дянков  спестявания  транзакции  фондова борса  хазарт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 13.10.201218:59

бббааа колояне.. задраскай точка 1.
местни сводници отдавна фанаха за лондон. тука нема леб вече и за тех. една част повисе и на геме димитров.. въобще мани заеби се muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

1 Калоянчо | 13.10.201213:38

След качествените икономически реформи в България останаха 3 бизнеса, които няма да се облагат. Съответно всички инвестиции ще се насочат натам.

И това са:
- ку,ви;
- трафик;
- строителните кражби на Бойко с ГБС, Трейс и пр.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани