Индивидуалните партиди на работниците от първа и втора категория в професионалните пенсионни фондове, на които им предстои да се пенсионират през 2011, 2012 и 2013 г., ще бъдат прехвърлени в НОИ | webcafe.bg
newscafe

Намери се временно решение за пенсиите - до 2014-а

Webcafe.bg
27.10.2010, 14:36 (обновена 27.10.2010, 15:49)
Бойко Борисов

Снимка: © wiki

Искам миньорите, водолазите, летците да разберат, че законодателството, прието от Костов, означава те да работят с 3 години повече, заяви днес премиерът Бойко Борисов

Кабинетът намери временно решение до 2014-а и така отложи реалното решаване на проблема с ранното пенсиониране на работещите при тежки условия на труд. Редовният мандат на ГЕРБ изтича през 2013 г.

Това стана ясно след среща днес на фондовете, синдикатите, кабинета и НОИ при премиера Бойко Борисов. Преди срещата представителка на пенсионен фонд определи парите, натрупани от хората по сметките на фондовете като "някакви си 500 млн. лева".

Частните пенсионни фондове се измъкват отново за още няколко години да плащат пенсии на работниците от първа и втора категория труд. Индивидуалните партиди на тези, на които им предстои да се пенсионират през 2011, 2012 и 2013 г., ще бъдат прехвърлени в НОИ, който ще изплаща ранните им пенсии. Тоест - какъвто недостиг да има, ще се попълва пак от общите пари в кюпа - т.е. от бюджета.

Според финансовия министър Симеон Дянков става въпрос за около 100 млн. лева. Не е ясен още механизмът, по който това ще стане, тъй като средствата на фондовете са инвестирани предимно в акции на БФБ и в Държавни ценни книжа (ДЦК). 

Предлагаме всички, на които им предстои да излязат в пенсия до 2014 г., да се изключат от обхвата на професионалните фондове, каза шефът на пенсионно-осигурителното дружество "Доверие" Даниела Петкова. "Това е възможно най-справедливото решение, признаваме, че ако тези хора се пенсионираха само от парите, натрупани при нас, нямаше да получават пенсии, колкото от НОИ," каза тя. Но обеща на младите, които сега работят при тежки условия, като пенсионери да получат много високи пенсии от професионалните фондове.

Синдикатите, то се знай, са съгласни. Според и.д. президента на КНСБ Пламен Димитров решението е консесусно, но след 2014 г. ще трябва да се търсят допълнителни мерки.

Борисов заяви, че проблемът е бил заложен още през 2000 г. от правителството на Иван Костов, тъй като Костов "вдигнал пенсионната възраст от 2011 г. с три години".

В Кодекса за социално осигуряване преди десет години е било записано, че от 2011 г. работещите при  първа категория могат да се пенсионират 8 години по-рано от общата възраст 63 г. за мъжете и 60 г. за жените. Според сега действащия текст обаче мъжете имат право да се пенсионират 11 г. по-рано, а жените - 13 г. по-рано. 

"Десет години това се е премълчавано, но искам миньорите, водолазите, летците да разберат, че законодателството, прието от Костов, означава те да работят с 3 години повече. Ситуацията е като с "Брикел" - всички са знаели, че предприятието трябва да затвори, но са чакали в хубав слънчев ден на дойде правителството на ГЕРБ и да носи отговорност. Да, ама това няма да стане", заяви Борисов.

Oще: бойко борисов  иван костов  нои  пенсии  синдикати  фондове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.10.2010, 09:18

2 zar4e | 28.10.201012:52

За хората на моята възраст пенсията изглежда като парче месо,вързано на канап и поднасяно пред носа на гладното куче.Всеки опит да го достигне,е обречен,защото някой дърпа канапа все по-нависоко.Нямам информация каква е пенсионната възраст на останалите страни от ЕС,но видяхме,че французите протестират,за да не се вдигне тя на 62 години,а от МВФ искат в България да стане 66.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

1 scorpio | 28.10.201000:08

"... но са чакали в хубав слънчев ден на дойде правителството на ГЕРБ и да носи отговорност. Да, ама това няма да стане", заяви Борисов."
Ето това е есенцията на цялото управление на ГЕРБ досега: ГЕРБ НЕ носи отговорност за управлението на държавата.... Възможно е, разбира, се в някои случаи, когато трябва да се режат ленти, да бъдат и по-снизходителни.
Иначе не разбрах пак какво му е крив Костов на бат'Говорителя... първо - това решение (за увеличаване на трудовия стаж) е било в "зората" на пенсионната реформа - оттогава много е неща е трябвало да се доразвият в нея и, когато е станело време, то да се приложи без големи сътресения.
Второ - случило се по времето на ГЕРБ... и това било едва ли не заговор Много щастлив Много щастлив Ама Костов откъде да знае, че след десет години половината БСП ще се оформи като най-дясната партия в България... (че и даже и да я подкрепи в началото на упшравлението и) и ще почне да ръси мозък що е то дясна политика.
Трето - какво нередно видя бат'Говорителя в това увеличаване на пенсионната възраст - ами тя му идва дюшеш в тая немотия! Какво толкова му пречи (и без това е в негов стил) да каже: "Не съм виновен - друг го е решил - ето закона! Ще се работи повече и ще се получава по-кратко време." Така няма да има толкова чакащи и ще се внасят повече пари във фондовете. Да ама бат'Говорителя не разбира много-много от това дето говори - в момента му се появи нов враг и той дори с торти е готов да хвърля по него, ако не намира камъни.
Иначе - да, решението може би е най-доброто и компромисно решение в създалата ситуация... но пак с прозиращата корист зад него - вечните домогвания на ГЕРБ за висок рейтинг.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани