Фондът за гарантиране на влоговете е готов за фалит на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Фондът за гарантиране на влоговете е готов за фалит на КТБ

Webcafe.bg
25.10.2014, 18:15 (обновена 25.10.2014, 18:37)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Влоговете от КТБ вероятно ще се изплащат през няколко банки

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) изразява притеснението си от липсата на решение на БНБ, което да разреши достъпа до депозитите на клиентите на КТБ и ТБ "Виктория", но зачита водещата роля на централната банка като единствена институция, отговорна за банковия надзор.

Това се съобщава в отговор на Фонда до Европейския банков орган, който миналата седмица предупреди БНБ, че е длъжна да осигури незабавен достъп до парите на вложителите в КТБ.

ФГВБ съобщава, че независимо от липсата на решение има готовност да изпълни задълженията си по гарантирането на влоговете, ако БНБ обяви Корпоративна банка в несъстоятелност.

От институцията подчертават, че размерът на средствата във фонда не е определящ за нивото на гаранция и за правото на вложителя да си получи парите.

Предвид големия брой вложители Фондът работи по възможността парите да бъдат изплащани през клоновата мрежа на няколко банки, а не само през офисите на КТБ. За подобен вариант намекна и председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян преди дни.

Обслужващата банка ще изплати цялата гарантирана сума на вложителя. Ако желае, той може да изтегли парите си, да нареди прехвърляне на сумата в друга, посочена от него банка или да я остави по сметка в обслужващата банка.

От Фонда потвърждават, че в случай на отнемане на лиценза на КТБ или на дъщерната й банка "Виктория", вложителите с гарантирани депозити ще имат достъп до средствата си в законовия срок.

Според Закона за гарантиране на влоговете в банките, той е изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на БНБ. При наличието на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока с не повече от 10 работни дни.

Oще: банка  бнб  влогове  депозити  ктб  фонд за гарантиране на влоговете 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 26.10.201411:40

,, Недостигът от 1,7 млрд. лева, които са необходими за допълване на Фонда, ще бъде попълнен, като бъде избран един от трите варианта: емитиране на облигации на Фонда с държавна гаранция и пласирането им на местния пазар, заем от държавата или търсене на заем от международни банки. "

Тези ,,три варианта" съществуват само на лингвистично и пропагандно ниво, защото ,,емитирането на облигации, заем от държавата или търсенето на заем от международна банка е само един вариант - вариантът ,,заем", който ще се покрива от българските граждани. Следователно трите варианта съществуват само по отношение на начина, по който заемът ще бъде обезпечен. В първия вариант, държавата емитира дългови облигации, по които ще заплаща доходност/лихва на облигационерите.
Вторият вариант, заем от държавата, е невъзможен, защото българската държава не разполага със сумата от 1,7 млрд. лева, което не означава нищо друго освен, че във Фискалния резерв няма сумата от 1,7 млрд. която да бъде дадена в заем за покриване на гарантираните депозити. Фискалният резерв само по документи и на хартия разполага със сумата от 6 млрд. лева. ( бел. Във Фискалния резерв се съхраняват целеви фондове - Фонд за гарантиране сигурността на пенсионната система, заемът, който БнБ взе за вливане на ликвидност в Първа инвестиционна банка, фонд за извеждане от експлоатация на ядрените мощности, плащания по външни заеми ...
Така, че правилното заглавие на тази статия е : Фондът за гарантиране на влоговете НЕ Е ГОТОВ ЗА ФАЛИТ НА КТБ. За такъв не е готова и българската държава. Съвремената кейнисианска икономика е нещо, като средновековната схоластика и мистицизъм. Общото между съвременната кейнисианска икономика и схоластиката е това,че и двете не работят с понятия на разума и не следват причинно- следствената връзка на човешката логика. Така например, когато едно лице или една държава не може да заплати сметката си или сметката е по- висока от това, с което лицето/ държавата разполага на езика на разума това означава, че лицето и държавата е в състояние на фалит и не е логически мотивирано решението на фалиралия да се дават допълнителни заеми. Нещо повече, генезисът на кризата КТБ не говори за нищо друго освен за това, че банката беше създадена и плячкосана от политическата мафия, единствената мафия, която съществува в българската държава. Извършениият грабеж сега обаче се прикрива зад мистифицирани понятия, като ,,оздравяване на банката" , ,,спасяване" , а формите за реализирането на грабежа се прикриват зад понятия, като горните : ,, емитиране на държавни облигации" , ,,теглене на заем от държавата" , които, както стана ясно по- горе са форми на едно и също нещо - а именно форми на заема. Или с прости думи горното може да бъде преформулирано по следния начин. Няма никаква разлика за българските данъкоплатци, т.е за Тези, които ще трябва да заплатят сметката за грабежа на КТБ, българските данъкоплатци, едва ли се интересуват от това как точно ще се нарича това, което заплащат, респективно дали ще заплащат лихви по кредити или дохоност на облигационерите по дългови облигации.
   

оценка

+0 -0