Бизнес и синдикати искат независим надзор в КТБ | webcafe.bg
newscafe

Бизнес и синдикати искат независим надзор в КТБ

Webcafe.bg
23.07.2014, 17:02 (обновена 23.07.2014, 17:10)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

Предложението за създаване на Надзорния комитет не освобождавало от отговорност компетентните лица и институции

БНБ да учреди надзорен комитет над КТБ с участието на "независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група лица". За това настояват в обща позиция до държавните институции председателите на двата синдиката - КНСБ и "Подкрепа" и четирите най-големи бизнес-организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ.

Това е втората обща декларация в рамките на един месец след ултиматума към политическите партии да се обединят около управленските приоритети до края на мандата.

"Време е да дадат възможност на професионалистите, на самите потърпевши и заинтересовани инвеститори да решат проблема по единствения начин, който ни е останал - по метода на неволята", пише в писмото на работодателите и синдикатите, които упрекват институциите, че не са спазили гаранциите за отваряне на КТБ и "Креди Агрикол", дадени на политическите консултации при президента. Те предлагат "експертна подкрепа за разрешаване на проблемите в КТБ".

Надзорният комитет трябва да "състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група". Целта на комитета трябва да бъде отчитане и балансиране на интересите на всички засегнати депозанти.

"Ние настояваме за пазарно решение на финансовите проблеми на банковата група КТБ, което не трябва да бъде за сметка на българския данъкоплатец и държавния бюджет. В същото време предупреждаваме, че няма да приемем банковата група да бъде безнаказано разкъсана и разграбена, а вложените в нея пари на нашите членове и всички останали клиенти да бъдат присвоени, загубени или разхитени", заявяват синдикатите и работодателите.

Организациите предупреждават, че предложението за създаване на Надзорния комитет не освобождава от отговорност компетентните лица и институции.

Писмото е подписано от Пламен Димитров (КНСБ), Константин Тренчев (КТ "Подкрепа"), Васил Велев (АИКБ), Сашо Дончев (БСК), Цветан Симеонов (БТПП) и Огнян Донев (КРИБ).

 

Oще: аикб  бизнес  бнб  бск  бтпп  васил велев  кнсб  константин тренчев  криб  ктб  кт подкрепа  надзорен комитет  огнян донев  пламен димитров  работодатели  сашо дончев  синдикати  цветан симеонов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани