5 години мандат за главен прокурор | webcafe.bg
newscafe

5 години мандат за главен прокурор

Webcafe.bg, по Дарик радио
01.12.2012, 11:35 (обновена 01.12.2012, 12:02)
диана ковачева

Снимка: © Sofia Photo Agency

Министърът на правосъдието Диана Ковачева заяви, че мандатът на главния прокурор трябва да бъде съкратен от 7 на 5 години.  Пред Дарик радио Ковачева изрази очакване, че ще бъде намерен добър кандидат за Конституционния съд, който да попълни броя на конституционните съдии.

За правосъдния министър този човек трябва да бъде ''консенсусен и подкрепен'', каквото и да значи това. Ако такъв не бъде избран, процедурата можело да бъде продължена, докато се намери подходящ кандидат. По думите й обаче ''това не трябва да става на всяка цена''.

На въпрос дали чрез IP адреси може да провери как членовете на ВСС са гласували за главен прокурор, Ковачева каза: ''Когато гласуването е електронно, то е тайно. Когато то приключи и излезе резултатът - системата изтрива всичко и не може да се определи кой как е гласувал''.

''При избора на нов главен прокурор трябва да се гледат както професионалните, така и личните качества на кандидатите, тъй като тази фигура е с изключително важна роля'', заяви Ковачева.

Министърът заяви, че е рано да се даде отговор на въпроса дали да отпадне най-тежкото наказание у нас - доживотен затвор без право на замяна. Според нея обществената дискусия не се е състояла докрай. "Бих искала да чуя повече мнения. Ще се постарая да направя максимално широка дискусия по темата. Нека вземаме решения, когато чуем всички гледни точки".

Ковачева отново повтори, че няма друга държава в Европейския съюз, където да има две наказания за доживотен затвор - с и без право на замяна, но посочи и деликатността на темата заради двете гледни точки.

"Да, не е хуманно присъдата да е без право на замяна, защото тя не дава перспектива пред човека, извършил престъплението. Но от друга страна стоят близките на жертвите, които очакват справедливост и не могат да си представят, че след 20 години убиецът ще излезе на свобода", заяви тя.

''Темата за електронното правосъдие е на дневен ред'', каза Ковачева и допълни, че до три години от съдебната система ще изчезнат хартиените носители на гражданските и административните дела. Хората сами ще избират дали да подават исковите молби по електронен път.

Сайтовете на всички съдилища ще изглеждат по един и същ начин. Ще има електронен централизиран портал. "Делата ще върви много по-бързо, ще бъде ясен ходът му, ще става ясна натовареността на магистратите, ще има ясна съдебна статистика. Тези неща ще направят съдебната система много по-предсказуема, ще облекчат живота на хората, на съдиите и прокурорите".

Oще: всс  главен прокурор  диана ковачева  искови молби  мандат  министър  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани