BP не можа да спре петролния разлив | webcafe.bg
newscafe

BP не може да се справи с петролния разлив

Webcafe.bg
20.07.2010, 10:16 (обновена 20.07.2010, 18:12)
Разлив

Снимка: © БГНЕС

Американското правителство се опасява, че заради запушалката петрол и природен газ могат да избият от друго място. Това ще дестабилизира морското дъно.

Тапата, която "Бритиш петролиъм" постави върху нефтения кладенец на дъното на Мексиканския залив не успя да спре петролния разлив.  

Петрол и газ изтичат от новия купол от по-съвършен модел, чиято цел беше да се улавя значително повече суров петрол, отколкото досега.

Преди няколко дни говорителят на „Бритиш петролиъм" заяви, че тапата, поставена над изтичащия кладенец в понеделник, 12 юли, може да издържи на налягането на суровия петрол, който блика от сондажа от 20 април насам.

Фунията-тапа бе проектирана така, че да задържи петрола в сондажа или да го изпомпва до корабите, докато не бъде направен спомагателен сондаж.

Днес компанията съобщава за две изтичания на около три километра от кладенеца Макондо. Едното представлява "бавно образуващ се балон от газ" под дъното, близо до "тапата". Другото изтичане също се намира близо до "гърлото" на петролното находище.

Възможно е да изтича азот, който понякога се натрупва на дъното в близост до дълбоки подводни петролни залежи, а не природен газ, който би представлявал сигнал, че петролът в запушения кладенец е на път да избие на повърхността, съобщиха от "Бритиш петролиъм".

Кладенецът може да остане запушен още 24 часа, но същевременно трябва да се наблюдава изключително внимателно за всякакъв знак, че положението се влошава.

Ако налягането се засили рязко, клапите на тапата ще бъдат отворени незабавно, за да не може петролът да пробие на друго място.

Американското правителство се опасява, че петрол и природен газ могат да избият от друго място. Това ще дестабилизира морското дъно. Заради това федералните власти искат да изпомпят част от суровината на кораби на повърхността.

Сега клапите на запушалката трябва да бъдат отворени за няколко дни, за да спадне налягането, така че да могат да се монтират тръби, които да отвеждат петрола оттам до корабите на повърхността.

Ако се случи това обаче в залива ще се излеят още милиони литри петрол.

От три месеца "Бритиш петролиъм" се опитва да спре изтичането на петрол в океана от взривилия се петролен кладенец. Петролният разлив причини най-тежката екологична катастрофа по южното крайбрежие на САЩ.

Oще: бритиш петролиъм  мексикански залив  петролен разлив 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.