Президентът поиска етични и прозрачни медии | webcafe.bg
newscafe

Президентът поиска етични и прозрачни медии

Webcafe.bg, по Дарик
27.11.2013, 17:30 (обновена 28.11.2013, 14:05)
Бойко Борисов и Росен Плевнелиев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Независимите и обективни медии са базова ценност и основен стълб на всяка демокрация

Президентът Росен Плевнелиев се оплака от „некоректни медии", петнящи името му, докато разговаряше с граждани за медийната среда и демокрацията у нас. Той изтъкна отсъствието на тези журналисти, които нарекоха „селския път пред къщата ми магистрала, ръждясалата лодка на съседа - моя яхта".

„Две години години чаках да чуя истината от нощта на президентските избори, когато Бойко Борисов едва ли не ми дърпал ушите. А той просто ми посочваше къде да седна - и без да иска ми бръкна в окото. Сега тези, които разпространиха тази снимка, не са тук, за да чуят истината", каза президентът.

Плевнелиев цитира класацията на „Репортери без граници", която поставя България в незавидно положение по отношение на свободата на словото - от 70-та позиция през 2010 г. до 87-ма позиция през 2013 г. - и обясни как журналистиката е професия с мисионерско значение за обществото, но и средство за влияние.

Президентът изтъкна, че медийната среда у нас е регулирана привидно, собствеността в сектора е „концентрирана и непрозрачна", стандартите за качество падат. Припомни и старото правило, че когато медиите са подвластни на „икономически и политически зависимости", а не на обществения интерес, това подкопава и демокрацията и доверието към журналистиката.

"Частният монопол над средствата за информация е много по-опасен от държавния. Затова за него с още по-голяма сила трябва да важат добрите практики, както например ежегодните публични отчети и прозрачност на собствеността", коментира Плевнелиев и поиска стриктни правила за борба с медийните монополи, включително върху издателската и разпространителската дейност.

Освен прозрачността, държавната помощ и европейските фондове не трябва да се ползват избирателно в подкрепа на едни медии за сметка на други, както и като средство за натиск от хората на власт.

Той призна, че очаква нова атака срещу себе си заради тези думи. Плевнелиев призова журналистите да се обединят около нов Етичен кодекс, който да спазват, да спрат езика на омразата и клеветническите кампании, за да очистят професията от вредните практики.

„Независимостта на журналистиката не е ценност, когато словото й се използва за уронване на репутации, за очерняне и отстрелване на неудобни опоненти и чрез внушения и погазване на основната задача на медиите - да информират обективно, да посочват истината", каза още президентът.

Той критикува енергийния министър Драгомир Стойнев, като заяви в интервю, че Тодор Живков е мъдър държавник: „Ние имаме много приятели в Европа, нима трябва да си посипваме главата с пепел, когато сме постигнали най-големият приоритет на нацията - да сме част от европейското семейство?".

Това бе третата среща от инициативата „Диалог с гражданите".

Oще: закон  информация  медии  монополи  президент  прозрачност  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

2 Шрайка | 28.11.201309:40

Да не му се сърдим на човечеца, той толкова си може. Да не мислите, че му е лесно? Борисов му дърпа ушите, жена му го игнорира и слага под чехъл, Прокопиев му казва, какво да върши, Галка му диктува какво да говори. Закъсал го е от всякъде!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 28.11.201308:48

Не мога да разбера, наистина ли няма нито един български политик, който да е поне малко умен и способен.
Не можаха ли да разберат, че не можеш да казваш "Вие трябва да се поправите"? Трябва да кажеш "Трябва да се поправим" и като го кажеш, да започнеш със себе си - ето аз бях такъв и такъв, но се поправих, или поне искрено се опитвам /и да е видно, че искрено се опитваш/, накарах и моите хора да се поправят, така че сега искам и всички останали да го направите. Иначе всеки призив за поправяне, отправен към някой друг звучи като някакво лицемерие, нещо неискрено и нямащо никаква сила.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани