ВСС понижи съдия Мирослава Тодорова | webcafe.bg
newscafe

ВСС понижи съдия Мирослава Тодорова

Webcafe.bg
27.03.2014, 14:01 (обновена 27.03.2014, 14:18)
мирослава тодорова

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дисциплинарката за Мирослава Тодорова първоначално поиска заплатата й да бъде намалена с 1/4

Висшият съдебен съвет понижи съдия Мирослава Тодорова, като я премести от Софийския градски съд в Софийски районен съд. ВСС първо я уволни дисциплинарно през 2012 г. заради две забавени дела, но Тодорова обжалва и бе възстановена на работа.

Уволнението й бе съпътствано със скандал, предизвикан от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, която я обвини в тенденциозно съдийство. Цветанов често нападаше съдебната система, заради което бе атакуван често от съсловната организация - Съюз на съдиите в България, чиято председател тогава бе именно Тодорова.

Стигна се и до протест на магистрати в защита на Тодорова, а тя реши да съди Цветанов заради твърденията му, че е обвързана с организираната престъпност.

През юли миналата година петчленен състав на Върховния административен съд отсъди в нейна полза, тъй като забавянето на мотиви на дела е често срещан проблем за магистратите в София, поради голямата им натовареност.

Сега ВСС отново я наказа, налагайки по-тежката санкция - понижение, вместо предложеното първоначално от дисциплинарката намаление на заплатата с 25 на сто. Така Тодорова ще трябва да правораздава две години в най-ниската съдебна инстанция.

Решението бе взето при изключено табло в залата за медиите, така че не стана ясно колко от кадровиците са го подкрепили. Мирослава Тодорова коментира, че ще обжалва и това решение на ВСС, защото на практика я наказват два пъти за едни и същи дела.

През 2011 г. Тодорова бе санкционирана с 15 на сто намаление на заплатата заради забавяне на въпросните две дела, част от общо 57 проблемни казуса.

"Те нямаха право да ме наказват изобщо, защото веднъж бях вече наказана за двете дела. Освен това е изтекъл давностният срок за налагане на наказания по тези две дела", каза Тодорова на излизане от сградата на съдебния съвет.

Oще: всс  мирослава тодорова  правосъдие  софийски градски съд  софийски районен съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани