"24 часа": Калина искала да стане министър, казва земеделският министър Мирослав Найденов | webcafe.bg
newscafe

"24 часа": Калина искала да стане министър...

Webcafe.bg
06.12.2010, 12:34 (обновена 06.12.2010, 13:23)
мирослав найденов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Лично за себе си слагам точка по въпроса Илиева, казва в интервю за "24 часа" земеделският министър Мирослав Найденов...

В интервю за "24 часа" днес земеделският министър Мирослав Найденов заявява, че "в лудостта си Калина Илиева (бившата шефка на ДФ "Земеделие" - бел. р.) е искала да стане министър". 

През август м.г. Илиева беше избрана с конкурс за поста, назначен от Найденов, и така младшият експерт, какъвто беше тя във фонда, с не повече от година и половина опит, беше сложена да управлява ресурс от 13 млрд. лева.

По повод подслушването му в продължение на 6 месеца от ДАНС, за което съобщи "24 часа", Найденов казва: "Никой никога не ме е викал да каже, че ме е подслушвал или че подслушването е приключило". След като изданието съобщило, той не се е интересувал, защото му е обидно даже да пита.

Според министъра: "Не може да се обръща сериозно внимание на тази жена и лъжите й за дипломата, бременността и със сигналите до ОЛАФ. Лично за себе си слагам точка по въпроса Илиева... Трябва да минимизираме всички поразии, които е извършила, и да върнем доверието към Европейската комисия. Очаквам еврокомисарят по земеделие Дачиян Чолош на 10 декември. Поставям се и в ситуацията на ОЛАФ и нашите служби, които са били заринати с нейни сигнали. Те е трябвало да реагират, защото все пак тя е заемала доста висок пост."

Мирослав Найденов не е знаел какви ги върши Илиева до поемането на поста от новия изпълнителен директор на фонда Светослав Стоянов, който я замени, след като тя излезе в отпуск за раждане. След като на Стоянов му било възложено да докладва, едва тогава се разбрали "тези неща".

После Найденов написал доклад до премиера Борисов "за ситуацията с подадените сигнали на ОЛАФ". "Всичко е ставало в нарушение на разписаната процедура. Според нея сигналите трябва да се подават чрез АФКОС (Съветът за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности - бел.р.), а тя си е позволявала от персоналния компютър да пуска имейли, и то до определен човек от ОЛАФ.

Когато получих първата информация за сигналите, без, разбира се, да знам размерите й, поставих въпроса пред ръководството на ОЛАФ на специална среща в Брюксел. Уточнихме се с тях, че като има регламент и той е през АФКОС, трябва да се спазва и от двете страни. Така че това е и мое мнение, и на ръководството на ОЛАФ". Това е обяснението на земеделския министър.

Той за пореден път обяснява, че бил впечатлен от референциите, които е имало за Илиева, и от хъса, с който е заработила. Но постепенно се стигна до действия на Калина, които будеха недоумение, казва Найденов.

Запитан защо не е чул предупреждението преди година, отправено от бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева, Найденов отговаря, че не й се доверил, защото тя е от опозицията и "няма резон опозицията да харесва кадрите на управляващите". Илиева обаче е назначена във фонда от един от предишните му шефове Димитър Тадаръков, избран с мандата на ДПС, които управляваха и кадруваха в земеделието в продължение на два мандата.

"Разговарял съм с Плугчиева за първоначалните съмнения дали дипломата на Калина отговаря на магистратура, защото тогава тя бе посланик в Берлин. Тя сподели, че съмненията й били дали образованието отговаря на магистратура. Никога, дори и тя не е подозирала, че няма диплома", казва Найденов.

Преди няколко месеца обаче именно от БСП публично обявиха на пресконференция за дипломата на Калина Илиева, което тя опроверга също публично - на пресконференция.

Найденов не смята, че "Калина е диверсант, сложен от службите" на този пост, а просто измамник. "Не знам какво точно е целяла. Появиха се хипотези и че е искала да стане министър. Възможно е в лудостта си да е стигала и дотам".

В министерското интервю обаче се откриват и известни противоречия: Найденов хем казва колко е навредила, хем фонд "Земеделие" е колективен орган и не се управлява от един човек.

"Подписването на договори например минава през сложна процедура. От приемането на проекта до одобрението има десетки подписи - на експерти, началник-сектори, отдели, вътрешен одит...Тя не може да подпише сама нещо. Именно тази процедура, акредитирана от ЕК, даде основание на говорител на еврокомисаря да каже, че за тях няма проблем въпреки фалшивата й диплома, ако всичко друго е спазено". Това обяснява Найденов, който изтъква, че при назначението й от ОЛАФ са гарантирали за нея.

"Не са поставяли условието тя да бъде назначена. Но като коментирахме координацията ни, се посочи, че е добре да е човек, на когото имат доверие", казва той по повод ролята на Европейската служба за борба с измамите при назначението на Илиева. 

Oще: данс  диплома  дф "земеделие"  калина илиева  конкурс  министър  мирослав найденов  назначение  олаф  пост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

1 GohoBG | 06.12.201013:43

таратор!!! Бесен и ужасна димна завеса за мега шашмите и кражбите във фонд Земеделие Лош или много луд и пак накрая всичко ще се замаже в класически БГ стил и няма да има виновни, кралите крали, а другите... да духат супата Бесен
   

оценка

+0 -0