Бабинден | webcafe.bg
newscafe

Бабинден

Webcafe , БНР
21.01.2012, 13:06 (обновена 21.01.2012, 13:30)
бебета, родилно

Снимка: © Sofia Photo Agency

За изминалата година в "Майчин дом" са родени 3563 деца, от които 118 двойки близнаци и 9 раждания на тризнаци

На 21 януари се отбелязва професионалният празник на акушерите и ангажираните в даряването на живот. В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Празникът бе отбелязан в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", информира БНР.

Денят на родилната помощ е посветен на новия живот и новите надежди. За изминалата година в болницата са родени 3563 деца, от които 118 двойки близнаци и 9 раждания на тризнаци.

По традиция преди да влязат в дома на бабата, жените й поливат вода да си измие ръцете. Това е знак на почит и надежда за следващо раждане. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат.

На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.

Има поверие, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. Затова тя измива лицето на детето.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.

Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.

Oще: акушери  бабинден  бебе  майчин дом  родилна полощ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани