Бабинден | webcafe.bg
newscafe

Бабинден

Webcafe , БНР
21.01.2012, 13:06 (обновена 21.01.2012, 13:30)
бебета, родилно

Снимка: © Sofia Photo Agency

За изминалата година в "Майчин дом" са родени 3563 деца, от които 118 двойки близнаци и 9 раждания на тризнаци

На 21 януари се отбелязва професионалният празник на акушерите и ангажираните в даряването на живот. В деня на празника се отдава почит на хората, допринесли за развитието на родилната помощ в България.

Празникът бе отбелязан в Университетската акушеро-гинекологична болница "Майчин дом", информира БНР.

Денят на родилната помощ е посветен на новия живот и новите надежди. За изминалата година в болницата са родени 3563 деца, от които 118 двойки близнаци и 9 раждания на тризнаци.

По традиция преди да влязат в дома на бабата, жените й поливат вода да си измие ръцете. Това е знак на почит и надежда за следващо раждане. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите - да са плодовити и лесно да раждат.

На този ден бабата обикаля всички къщи, в които е помагала да се родят деца през годината. Тя дарява на децата чорапки, бебешка шапчица и най-важното - с паричка, вързана на червен конец.

Има поверие, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. Затова тя измива лицето на детето.

В някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови.

Бабата има и друга важна обредна роля за майката и детето. Още след като завърши раждането тя напълва стомна с вода, потапя в нея китка босилек и я отнася в черквата.

Свещеникът освещава водата и благославя бабата. После тя връща "молитвената вода" при родилката, която си мие лицето и сипва по малко в коритото на детето при всяко къпане чак до 40-ия му ден - периодът за пречистване след раждането.

Oще: акушери  бабинден  бебе  майчин дом  родилна полощ 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.