Доброзорното връщане на пачките | webcafe.bg
newscafe

Доброзорното връщане на пачките

Webcafe.bg
03.03.2012, 09:32 (обновена 03.03.2012, 13:23)
пари, плащане

Снимка: © Sofia Photo Agency

Хлопна мандалото за доброзорното връщане на бонусите от висшите държавни чиновници. Какво се оказа? Доброволната, по думите на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, сметка е открита в БНБ.

Бойко Борисов разреши на по-дребните чиновници да запазят получените бонуси, а въпросът с връщането на премиите е поставен само пред ръководството - министри, техните заместници, политически и парламентарни секретари, областни управители.

Премиерът е възложил задача на вицепремиера Цветан Цветанов да подготви промени в кабинета, ако някой не е спазил срока за връщане на парите до края на работния ден в петък, 2 март.

В парламентарна зала в петък от Коалиция на България съобщиха, че за миналата година управляващите са си раздали близо 19 милиона лева ДМС. Никой от присъстващите на парламентарния контрол министри не потвърди тази сума.

В строителното министерство

Политическият кабинет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е превел получените бонуси към заплатите. Министър Лиляна Павлова е дарила 1400 лева, получени като заместник на Росен Плевнелиев. По думите й останалите членове на кабинета й са получили по една заплата като допълнително възнаграждение. Точните суми не съобщи.

Служители в министерството са имали допълнително заплащане, което е записано в договорите им. Тези пари няма да се връщат. "Еднократните възнаграждения са между 600 и 1000 лв.", каза Павлова.

Директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров каза, че за 2011 г. в АПИ са дадени 77 000 лева бонуси. Размерът им не надвишавал средната заплата от 650 лева.

В Министерството на здравеопазването и в просветното

Двамата действащи зам. здравни министри - Десислава Димитрова и д-р Кирил Добрев, и целият политически кабинет на МЗ, са върнали взетите премии. Здравният министър д-р Стефан Константинов не е получил ДМС (допълнително материално стимулиране).

Министерството на здравеопазването не знае как е постъпила с бонусите освободената по воля на премиера Бойко Борисов зам.-министър Гергана Павлова, която отговаряше за лекарствената политика и беше и в надзора на НЗОК.

Бившата шефка на НЗОК Нели Нешева дари бонусите от 12 500 лева размер на неправителствената организация "Сдружение Деца и юноши". Парите са пристигнали там още преди седмица.

Политическият кабинет на просветното министерство съобщи, че ще дари бонусите си - 5350 лева, на деца с аутизъм. Те са взети от двамата заместник-министри, началникът на кабинета и парламентарния секретар. Във ведомството на Сергей Игнатов над 60 служители са получили 41 000 лева под формата на награди за 2010 и за 2011 г.

В Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Икономическият министър Трайчо Трайков дарил още м.г. парите получени над заплатата си, се казва в прессъобщение на МИЕТ. Заместниците му - Иво Маринов и Делян Добрев, също са върнали премиите си - съответно 10 000 и 12 000 лева.

Странно, но от Министерството на финансите са постни

Странно е, че от НАП и митниците, които са под шапката на МФ и където се раздава най-голямо ДМС, мълчат като риби по въпроса с бонусите.

Стана ясно, че заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е върнал вчера получените малко над 18 000 лева, тъй като е в управата на два държавни фонда, както обясни Симеон Дянков.

"Труд" разкри обаче, че съученикът на Дянков - Калоян Кръстев, шеф на Държавната комисия по хазарта, е взел за миналата година 49 089 лева. Изданието се позова на справка, с която разполата, но самият Кръстев признава да е взимал само 24 000 лева.

"Тази сума е силно завишена. Реално не съм взел повече от 6000 лв. на тримесечие", казва той пред "Труд". Според справката, която е публикувана във вестника обаче, тлъсти суми са получили и отделни шефове на дирекции, други висши служители и дори шофьорите на ведомството.

Над 40 служители на ДКХ са били стимулирани през м. г., като масовите бонуси са по около 20 000 лв. годишно. Общата сума на раздаденото допълнително материално стимулиране възлиза на 815 355 лв. Средствата са процент от събраните суми от глоби.

Премията на председателя на комисията по закон се разписва от министъра на финансите.

В МВР, МВнР и едни други ведомства

Както обясни преди време силовият министър Цветан Цветанов, в системата на МВР са изплатени изплатени близо 520 индивидуални и колективни награди на обща стойност 58 000 лева. Там очевидно няма какво да се връща...

Във Външно са изплатени бонуси на два пъти през 2011 г. за над половин милион лева. Един от заместник-министрите е взел към 3000 лева, най-ниските бонуси са били за около хиляда лева.

В социалното министерство 150 служители са взели допълнителни възнаграждения от 270 000 лева.

В Министерството на правосъдието членовете на политическия кабинет са получили общо 38 000 лева. Според прессъобщение нито бившата министърка Маргарита Попова, нито настоящата Диана Ковачева са получавали допълнително възнаграждение.

Както стана ясно, бившата шефка на Агенцията по вписванията, която е под шапката на министерството, е взела 73 000 лева, а общо раздадените бонуси са за близо 2 млн. лева. Наскоро самата Виолета Николова заяви по bTV, че най-големи бонуси се раздават в приходните администрации под шапката на Министерството на финансите.

Oще: бойко борисов  бонуси  връщане  премиер  симеон дянков  сметка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2012, 11:14

5 George Stoev | 04.03.201211:15

А дали някой ще зададе въпроса, тея като могат да извадят кинти накуп да си върнат бонусите дали им е "чиста работата" Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

4 Божидар Гюлмезов | 04.03.201209:46

2 Чинчифон | 03.03.201212:12
Вижда ми се странно.Ако получаването на бонуси не е престъпление,тогава натискът на Борисов е превишаване на правомощията му.
-------------------
Нито едно от двете, получаването на бонусите е политическа забрана от Борисов за политическите назначения, които той има правото да уволни от днес за утре.

Щом те са негови политически назначения, трябва да спазват политическата му воля. Като я нарушат - си заминават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.03.2012, 23:44

3 ASEN STEFCHEV | 03.03.201213:30

Честит 3 март. Относно ДМС / достатъчно малки суми/ причината е във Финикийците. След като сме години назад нека се измерват в стоков еквивалент.Пример: 1580 лв.= 1 крава;2 овце и 4 кокошки. Голям смях ще падне.Как ще ги внасят по банките? В какво ще се измерва лихвата - в телета;мляко;агнета или яйца? Проблем ще прехвърлянето им в Швейцарски банки- еквивалента българска срещу швейцарска крава ? Не визирам прасета защото някои парламентарни групи няма да получат бонуси. Ще подобрим стокообмена с Китай - кучета срещу ориз/с това решаваме - първият го знаете а вторият е че отпадат дотациите за някои "не правителствени организации"/.Ще разменяме с Близкия изток - оръжие срещу камили. Затруднения ще имаме с Индия;Австралия и Северна Америка - съизмерими със слонове;коали и бели мечки. Но какво са затрудненията в сравнение с прозрачнатостта? Звучи невероятно но само си представете зам.министър подкарал стадо "сиво искърско говедо". Тогава ще строй кошара а не вила в стил японска пагода. Предложете начин за изчисляване на комисионни... Надявам се да съм ви развеселил за празника.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 03.03.201212:12

Вижда ми се странно.Ако получаването на бонуси не е престъпление,тогава натискът на Борисов е превишаване на правомощията му.Но ако бонусите са престъпление,то тогава действието на Борисов е амнистия за престъпниците.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.03.201211:38

Чак се просълзих, такава грижа за децата и желание за дарения.
Хвала на тези чиновници.

Една дузина висши чиновници са "дарили" наши пари, от нашите данъци, такси и съкращения на хора и заплати, които те тихичко са си прибрали.

Едва ли не трябва паметник да направим на ГЕРБ за щедростта.
Най вероятно тези благородни и щедри жестове сега със седмици ще ни заливат от медиите с благодат.

Малко се получава, като народната мъдрост:
"С чужда пита, помен правят"
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани