Без изпити за учениците от 5-и и 6-и клас в края на годината | webcafe.bg
newscafe

Без изпити за учениците от 5-и и 6-и клас в края на годината

Webcafe.bg , По БТА
10.09.2010, 13:28 (обновена 10.09.2010, 13:37)
ученици

Снимка: © www.mtitc.government.bg

По време на националното външно оценяване през май се затруднява организацията на учебния процес, а родители протестирали, че учениците са много натоварени

През новата учебна година се очаква да отпадне външното оценяване след пети и шести клас, защото т. нар. малки матури натоварвали системата. Това съобщи началникът на регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева, която участва в съвещанието на директорите на столичните училища.

Тестовете, които децата в четвърти, пети и шести клас решаваха в края на учебната година, бяха въведени от предишния министър на образованието Даниел Вълчев. Тази година те включиха учениците в седми клас, като за първи път бяха обединени  с изпита за кандидатстване в гимназиите.

Решението за отпадането на тестовете е взето след обсъждане с шефовете на регионалните инспекторати в страната, като предложението е на директори на училища, заяви още Кастрева.

Според нея по време на националното външно оценяване през май се затруднява организацията на учебния процес, а родители протестирали, че учениците са много натоварени.

Националното външно оценяване има наистина много големи плюсове, но няма пречка то да бъде направено на "по-ниски нива" - на регионални и училищни, заяви Ваня Кастрева.

Тя отбеляза, че външното оценяване е само един елемент от цялостната организация на учебно-възпитателния процес в училище.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова приветства директорите на столичните училище. Тя коментира, че до този момент не е взето категорично решение за отпадане на външното оценяване.

„Аз смятам, че външното оценяване трябва да остане за завършване на етап от образованието. Важно е това, което се случи тази година, със съвместяването на външно оценяване и използването на външното оценяване за вход. Това беше една изключително важна промяна. Разбира се, че тежи на системата. Това са и разходи като средства и огромна организация", добави още Фандъкова. 

По време на срещата на директорите на столичните училища беше направен анализ на извършената дейност за предходната учебна година. Също така бяха очертани и насоките за работа през учебната 2010-2011 г. Ваня Кастрева съобщи, че се очаква новата учебна година да започне нормално:

„Тази година няма и много ремонти, така че от такава гледна точка училищата са готови. Има частични ремонти в някои училища, които няма да попречат на учебния процес. Очаквам малко повече първокласници, което е добре за системата. Надявам се, че 15 септември ще бъде един щастлив ден".

Oще: изпити  образование  ученици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.08.2010, 13:33

2 Kiril Atanasov | 11.09.201012:44

Абе вярно, че голяма част от учителите и те вече за нищо не стават, но от това, което виждам всеки ден по училищата - е как да научиш идиотче, на което баща му само му втълпява, че му трябва само да "събира и изважда", а пък после щяло да наследи "фамилната ФИРМА" (а под фирма разбирай буквално кварталното гаражче тип "Плод и Зеленчук + Доместос и Циф"). Най-жалкто обаче е, че има много, наистна много умни деца, чиито умения и желание за учене биват опрпоастени от всичката помия, която са принудени да изучават.
Онзи ден отивам при сина на един приятел. Момчето е 5-ти клас и е с изключителен потенциал. Чете по биология някаква тема. Видимо изпитва затруднение да проумее материала, но в компютърните науки слага в джоб 70% от всички възрастни, които се предполага, че разбират от това. Задава ми въпроса: "Е бате Кирчо, защо трябва да уча за тея цветя, не може ли вместо това да имаме часове по нещо полезно РНР или C+?. Aз искам с компютри да се занимавам." Е как да му отговоря на детето "Ами виж сега Пламък (казва се Пламен), просто от едно време, някой свъсен, стар идиот е решил, че на теб ще ти е от изключителна важност да знаеш каква клетъчна структура има препиканото мушкато и как му се отразява соления, влажен въздух на митохондриите, през зимата, на терасата на 17-ти етаж северо-западно изложение.".
Това дете е дарено с такъв интелект и такава страст към компютрите, а се вижда как образователната ни система буквално "изсмуква" от него тази страст и се старае да го превърне в поредния "всичкоразбиращ" идиот. С PremierPro работи така, както "каките" във фотоцентровете могат само да си мечтаят. Да не говорим, че може да изреди всички фамилии процесори и всеки с характерната си архитектура, както и специфичното в работата на различните поколения видеокарти, неща които сигурно 90% от хората не са и чували какво са.Хубавото е, че баща му, този мой приятел, вижда това и му е казал, че единствено държи да се учи добре по БЕЛ, защото все пак това му е единственото национално наследство и Английски, защото това ще му е комуникацията със света. Докато главите на децата се пълнят с всевъзможни простотии, от които няма да имат нужда, ще продължаваме да си произвеждаме чалгари, които ще разбират най-много от футбол, политика и "новата песен на Ивана".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2010, 13:13

1 pelikan | 10.09.201020:27

Да бе натоварва се... от тъпотията и незнананието на децата и епохалния мързел на учителите да ги обучат до определена база...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани