Властта и обръчите й в Кипър изнесли 4 млрд. евро | webcafe.bg
newscafe

Властта и обръчите й в Кипър изнесли 4 млрд. евро

Webcafe.bg, по БГНЕС и БНР
11.04.2013, 10:43 (обновена 11.04.2013, 10:55)
Евро

Спасителната операция на островната държава ще струва не 17.5 млрд., а 23 млрд. евро

Политическият скандал в Кипър се разраства. Кипърската телевизия "Мега" направи скандално разкритие, че дъщерята на президента на страната Никос Анастасиадис и бившият министър на финансите Михалис Сарис са изтеглили средства от банките в страната малко преди решението на Еврогрупата през март за еднократния данък върху депозитите на стойност над 100 000 евро.

Имената на Елза Анастасиади и на Сарис фигурират в списъка от 6000 физически и юридически лица, които са превели от Кипър пари в периода от 1 до 15 март, т.е. малко преди споразумението между Кипър и Еврогрупата за въвеждането на данъка върху влоговете.

Списъкът бе представен на 9 април от Централната банка на Кипър в парламентрарната комисия по етика в дейността на обществените институции. До момента обаче имената на лицата и компаниите не се огласяват.

В репортажа на "Мега" не се посочват точните суми, които Елза Анастасиади и Михалис Сарис са прехвърлили в чужбина. Според телевизията през първата половина на март от Кипър са изнесени около 4 милиарда евро.

Конфискуването на депозитите в двете най-големи банки на острова, наред с другите мерки на правителството, обещава устойчивост на кипърската финансова система според "Стандард енд Пуърс". Съкращенията в банковата система и публичния сектор обаче ще доведат до масови уволнения, а брутният вътрешен продукт ще се срине с 20% до 2016-а, прогнозира агенцията.

Ден преди срещата на Еврогрупата в Дъблин, която трябва да определи окончателните параметри на стабилизационната програма, "Стандард енд Пуърс" определи като "стабилни" кредитните перспективи на Кипър, но остави суверенния рейтинг на страната на най-ниското равнище.

Спасението на Кипър все по-скъпо

Междувременно се появиха прогнози, че спасителната операция на островната държава ще струва 23 млрд. евро.

Промените в икономическата програма на Кипър, които правителството внесе през март съгласувано с Евросъюза, за да бъде тя одобрена от парламента, повиши общата стойност на спасителната операция от 17 на 23 милиарда евро, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието новата оценка е включена в проектодокументите, подготвени от Еврокомисията и Европейската централна банка. Тази нова оценка не означава, че ЕС и МВФ трябва да увеличат обема на кредитите над сегашните 10 милиарда евро.

Фактически става въпрос за това, че разпадът на банковата система увеличава вноските, които самата страна прави за сметка на вложителите, приватизацията и продажбата на злато, от 6-7 на 13 милиарда евро.

Рязкото съкращаване на мащабите на банковата система на Кипър ще намали нуждата от кредити за нейното рефинансиране до 2.5 милиарда евро. В същото време разпадът на банките означава задълбочаване на спада в икономиката и затова ще трябват повече пари за финансирането на бюджетния дефицит. Допълнително Кипър разчита да събере от приватизацията 1.4 милиарда евро.

 

Oще: депозити  еврогрупа  кипър  план  скандал  спасение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 11:01

1 След час | 11.04.201314:19

Биха били истински идиоти, ако си оставят парите в банка, при положение, че знаят какво ще се случи. Определен кръг от хора са се спасили. Винаги така се случва, когато става въпрос за пари.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани