ДПС не се пребори с уседналостта в Изборния кодекс | webcafe.bg
newscafe

ДПС не се пребори с уседналостта в Изборния кодекс

Webcafe.bg, по Дневник, Фокус
21.02.2014, 09:09 (обновена 21.02.2014, 14:32)
Народно събрание

Снимка: © Sofia Photo Agency

Тази сутрин депутатите едва се събраха на работа, защото вчера работиха 15 часа - и продължават с приемане на Изборния кодекс

Новият Изборен кодекс запази принципа на уседналост за местни и европейски избори, въпреки възраженията на ДПС късно снощи на маратонско 15-часово парламентарно заседание. Запазването на разпоредбата стана с гласовете на БСП, ГЕРБ и „Атака" с 88 срещу 27 гласа.

За кметове и общински съветници ще могат да гласуват избиратели, които са живели поне 6 месеца в съответното населено място, а на европейските избори - поне три месеца в България или друга страна-членка на ЕС. В допълнителните разпоредби на кодекса се урежда, че това са избиратели с постоянен и настоящ адрес в страната.

По-късно лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че започва събиране на подписи, за да бъде сезиран Конституционният съд. За да стане това обаче, ДПС има нужда от още 12 депутатски гласа. „Уседналостта е европейски принцип, само че в Европа уседналостта показва на избирателя къде може да гласува. Ако не може да гласува на едно място, той може да гласува на друго", допълни Местан.

Това бе най-сериозната разделителна линия между БСП и ДПС по време на 8-месечното обсъждане и писане на новия Изборен кодекс под егидата на Мая Манолова. Партията на Ахмед Доган първо поиска да се запише, че е достатъчен само един от двата адреса - постоянен или настоящ, а след това предложи да отпадне въобще изискването избирателят да е живял в страната.

„Правото на българските граждани да избират е регламентирано в Конституцията. Ние от ДПС сме заявявали, че не сме против принципа на уседналост. Но принципът урежда при кои избори къде да гласува, а не чрез принципа на уседналост да се отнемат конституционни права на българските граждани. Понятието „живял" няма място да присъства тук", аргументира се Мустафа Карадайъ от ДПС.

Павел Шопов от „Атака" възрази, че ДПС се позовава на Конституцията, когато им е удобно, и определени изискването за уседналост като „крехко". Хората на В.С. заподозряха, че ДПС се опитва да прокара турско лоби в ЕС.

По-рано депутатите решиха, че българските граждани, живеещи в държави извън Европейския съюз, ще бъдат в забранителни списъци за евровота, ако имат настоящ адрес в държава извън ЕС. На местни избори няма да участват тези, които имат настоящ адрес извън страната в последните 6 месеца преди датата на вота.

Прието бе и предложението преференцията за отделните кандидати в изборите за Европейски парламент да е не по-малко от 5 на сто от гласовете, за да бъде разместена листата от избирателите. Ако избирателят не посочи свой фаворит обаче, тогава ще се счита, че е гласувал за водача на листата.

Oще: бсп  вот  дпс  изборен кодекс  майчин език  турция  уседналост 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.