ГЕРБ връща мавзолеите | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ връща мавзолеите

Webcafe.bg
06.01.2013, 12:14 (обновена 07.01.2013, 11:02)
Гробище

Снимка: © Явор Николов

Втори опит да се върнат гробниците, предлагани от един единствен гробищен парк у нас - т.нар. "гробище за богатите"

Законопроект за гробищата и погребенията, внесен от депутати от ГЕРБ, връща мавзолеите у нас, съобщи bTV. Член 16 го изброява като един от възможните видове гроб, а досега този тип погребения не са били регламентирани.

Сега обаче депутати на управляващите отново правят опит да ги наложат заради ... частен интерес. Такива предлага единственият към момента частен гробищен парк у нас в Бояна.

Въпреки че християнските традиции предполагат полагане на мъртвите под земята, в новия закон изрично е посочено, че мавзолеите вече ще са разрешени. В проекта думата "мавзолей" е спомената общо пет пъти.

Проектът е първият по рода си, който урежда законово бизнеса с покойниците, регламентиран до момента от наредби на общините. Не за първи път се прави опит за подобно законодателно уреждане на надземните погребения, от които биха се възползвали създателите на частни гробища.

През 2010 г. също беше направен опит да се легализират т.нар. надземни погребения. Разпространени са предимно Италия, където традицията е още от Средновековието, и представляват херметически затворени гробници над земята.

Пред "Монитор" тогава шефът на първия частен гробищен парк у нас "Свети Архангел Михаил" казва, че тези могили могат да оптимизират до 5 пъти площта на всеки гробищен парк в големите градове.

Според него недостигът на места в общинските гробища в София води до незаконното разкопаване на гробове - преди изтичането на 8-годишния период от време или на местата, предназначени за алеи.

Изключение, а не тенденция...

"Надземното погребение или погребението в мавзолей е като изключение, а не като една тенденция или традиция, което се стремим да наложим.Така че тук няма провокация с някакво търсене и връщане на стари ценности, а по-скоро възможност", обяснява Даниела Петрова, депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната медийна комисия.

Според погребалния бранш обаче проблем има - не само психологически, но и свързан с нарушаването на българските традиции.

"Мавзолеят като мавзолей предполага извършване на погребение над земята, тоест - в мавзолея. това трябва много внимателно да се регламентира, тъй като наземно погребение не е разрешено", казва Мария Петрова.

Новият закон не приема превръщането на българските гробници в египетски пирамиди - забранява се поставянето на ценни вещи и пари в ковчезите.

"Това не би ограничило традициите. Не можем да забраним да се оставят определени предмети, които се изискват от определени религии или съответно ритуали, които предполага да следва да бъдат оставени", допълва Даниела Петрова.

В закона не е уточнено на какви критерии трябва да отговаря мавзолеят, за да бъде издадено разрешение за съществуването му.

Oще: гробища  гробница  законопроект  мавзолей 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 08.01.201310:58

Отварят малко работа и за архитектите и строителния бизнес... След време: Промяна в ЗУТ: Узаконяване на мавзолеи и търпимост на такъв тип строежи muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

1 Гризли | 06.01.201316:28

"Проектът е първият по рода си, който урежда законово бизнеса с покойниците"

Явно от ГРОБ наистина сериозно смятат да получат втори мандат! Щом ще има бизнес с покойниците, значи за Дянков ще има данъци!
Което означава, че досегашната политика е била успешна, а ще става и още по-успешна - все повече постъпващи данъци от бизнеса с покойници!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани