Димитър Абаджиев приел покана на Борисов да е българският представител в "Набуко" | webcafe.bg
newscafe

Премиерът спазарил човек на Яне за „Набуко"

Webcafe.bg
12.03.2010, 11:49 (обновена 12.03.2010, 12:21)
бойко борисов

Оказва се, че премиерът Бойко Борисов убедил Димитър Абаджиев да приеме поста за "Набуко"

Близо месец след като Димитър Абаджиев напусна партията на Яне, се оказа представителят на България в проекта „Набуко". Наскоро в сайта afera.bg се появи информация, че годишната заплата на Абаджиев ще е 180 000 долара. В момента в мениджмънта на базирания във Виена проект е шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. 

Самият Абаджиев обяви по БиТиВи, че е получил поканата лично от премиера Бойко Борисов преди няколко седмици и това няма нищо общо с напускането му на РЗС.

Абаджиев ще представлява България в борда на международното дружество за изграждането на газопровода "Набуко", а решението за кандидатурата му е на борда на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ).

Международната компания "Набуко Газ Пайплайн интернешънъл" е базирана във Виена, тъй като водещата компания е австрийската OMV. Изпълнителният й борд е от шестима души - по един представител от всеки акционер: турската БОТАШ, БЕХ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE. Всеки от акционерите притежава равен дял от 16.67% от капитала на компанията.

Абаджиев е номиниран за главен директор по мениджмънта на проекта. Освен това ще се занимава с комуникацията и координацията на проекта с европейските институции. Структурата ще има още главен изпълнителен директор, главен финансов директор, главен търговски директор, главен технически директор и главен директор по експлоатацията.

Абаджиев е родом от Омуртаг, завършил е право в СУ "Свети Климент Охридски" и преди да влезе в политиката, беше прокурор в Разград. За последните дванадесет години е бил депутат в 38-ото, 39-ото и 40-ото народно събрание, където последователно смени и няколко партии. Тръгна от СДС, мина пред ДСБ, беше независим депутат, известно време беше заедно с напусналите СДС Мария Капон и Елеонора Николова, смятаха го за близък до ГЕРБ, после се оказа в „Ред, законност, справедливост".

Компанията трябва да изгради, притежава и експлоатира газопровода с дължина около 3 300 км. за пренос на природен газ от Каспийския регион и Близкия Изток през териториите на Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия до газовия център "Баумгартен" - Австрия, а оттам - и за страните от Централна и Западна Европа. Планираният максимален капацитет при крайната фаза на изграждане на газопровода е 31 млрд. куб. метра годишно.

Oще: бойко борисов  димитър абаджиев  набуко  яне янев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.