Чиновниците като "тука има, тука нема" | webcafe.bg
newscafe

Чиновниците като "тука има, тука нема"

Webcafe.bg
25.11.2011, 13:59 (обновена 25.11.2011, 15:18)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за държавната администрация, които ограничават разрастването на чиновниците. Да видим доколко ще подействат

В деня, в който статистиката обяви данни за разрастване на чиновниците, парламентът прие на първо четене законопрект за промени в Закона за администрацията, който спира разрастването им. Проектът беше обявен още през лятото от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, който тогава изготви доклад за Брюксел за състоянието на държавната администрация.

Според този доклад правителството на ГЕРБ е намалило броя на заетите в сектор "Държавно управление" (без МВР, армията, лекарите и учителите) до нивата от 2003 г. - 104 067 души. Най-много са били чиновниците през 2007 г. - 125 528, а най-малко при премиера Иван Костов през 2001 г. - 88 071 чиновници. За година и половина ГЕРБ са намалили централната администрация с близо 12 000 щата.

По данни на националната статистика през септември 2011 г. броят на наетите по трудово или служебно правоотношение в администрацията на изпълнителната власт е 97 204 души. От тях в централната администрация са били заети 54 615, а в териториалната - 42 589 души.

Данните сочат, че наетите в администрацията нарастват спрямо юли и август. През юли общо в администрацията са били заети 96 837 души, а през август - 97 063.

В този брой не се включват наетите в МВР и Министерството на  отбраната, уточняват от НСИ.

Най-многочислени от заетите в централната администрация са били работещите в административните структури, създадени с нормативен акт, които имат функции във връзка с осъществяване на  изпълнителната власт.

През септември техният брой достига 25 471 души. На второ място по численост са изпълнителните агенции, където през септември са работили 17 674 човека. За държавните комисии са работили 489 души.

В министерства и администрация на Министерския съвет са били заетите през септември 6 743 души.
В общинските и районните администрации са работили през септември най-много хора от заетите в териториалната администрация като борят им е бил 34 044 души. В областните администрации за работили - 1 458 души.

Таванът за чиновниците мина на първо четене

Приетите днес нови разпоредби предвиждат общо числеността на персонала на администрациите на изпълнителната власт, установена в устройствените им актове към момента на влизането на закона в сила, да не може да бъде увеличавана.

Не се изключва възможността за намаляване на броя на служителите. Съобразно своите правомощия, правителството може да извършва компенсирани промени в рамките на числеността на персонала по предложение на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, съгласувано със Съвета за административната реформа към Министерския съвет. Той се оглавява от вицепремиера Симеон Дянков.

Това изискване не се прилага по отношение на общинските администрации, чиято численост се определя от съответния общински съвет. Именно за местните администрации Дянков непрекъснато напомня, че са твърде раздути като численост.

С предлагания законопроект се променя наименованието на Единния класификатор на длъжностите в администрацията. Разработването на нов Класификатор на длъжностите в администрацията се налага от необходимостта да се преодолеят несъответствията в сега действащия документ като се осигури правилното класифициране на длъжностите, което е основата както за справедливо определяне на възнагражденията, пише в проекта.

Oще: администрация  заети  закон  нси  парламент  премиер  проект  промени  първо четене  симеон дянков  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани