НАП ще глобява работодателите за неиздадени служебни бележки за доходите при освобождаване на служители | webcafe.bg
newscafe

Ненужното подаване на данъчни декларации най-после ще бъде отменено

Таня Петрова , в. Сега
14.10.2011, 11:37 (обновена 14.10.2011, 11:52)
Sorrow

Снимка: © Стоян Георгиев

От 2012 г. всички хора на трудов договор ще бъдат освободени от задължението да обявяват доходите си пред НАП, независимо дали през годината са останали без работа, излезли в пенсия или сменили работодател

Управляващите ще поправят една от големите недомислици в данъчните закони. След като през април държавата подлуди хиляди хора с безсмислено подаване на данъчни декларации, правилата за следващата данъчна кампания ще бъдат променени.

Облекченията за служителите обаче идват за сметка на нови задължения и санкции за работодателите. Това става ясно от проект на промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица, предложен от финансовото министерство.

От 2012 г. всички хора на трудов договор ще бъдат освободени от задължението да обявяват доходите си пред НАП, независимо дали през годината са останали без работа, излезли в пенсия или сменили работодател. Според действащия закон от подаване на декларация са освободени само хората на трудови правоотношения, които към 31 декември имат един работодател и той е определил данъка за всички доходи през годината.

Така хиляди българи се оказаха в ситуация да подават за пръв път данъчна декларация, при това безсмислено, защото данъкът им е изцяло авансово удържан. НАП обаче не разясни навреме изискванията и това предизвика хаос в кампанията. По закон всички неволни нарушители трябваше да бъдат глобени, но данъчните обещаха това да не се случи. Не е ясно дали това обещание е спазено, тъй като в много данъчни служби в провинцията вече бяха написали актове за нарушенията.

Отпадането на данъчните декларации за тези българи обаче се заменя с нови задължения за работодателите и респективно - с глоби за неспазването им. От следващата година те ще са длъжни да издават служебни бележки за изплатени доходи и удържан данък в едномесечен срок от прекратяване на всеки трудов договор.

Същото задължение се въвежда и в случай че работникът е на основен договор на друго място. В момента издаването на бележка става по желание на работника, а данните се предоставят задължително само ако данъкът не е удържан до 31 януари. За липса на бележка работодателят ще бъде глобяван до 250 лв. за всяко физическо лице, при което е установено нарушението. Глобата при повторно нарушение ще е до 500 лв.

В данъчната кампания догодина ще има и други промени. За пръв път в декларациите ще трябва да се вписват доходите от хазартни игри, както и тези от сделки с акции, облигации и други други ценни книжа, ако поотделно надхвърлят сумата от 5000 лв. Тези доходи са необлагаеми, но ще се включват в декларациите, за да се ограничи възможността да се използват като алиби за съмнително благосъстояние.

Със същия аргумент в декларациите вече бяха включени непогасените суми по получени или дадени заеми над 10 000 лв. в съответната данъчна година, както и задължения или очаквани приходи над 40 000 лв. от заеми от последните 5 години.

Промени ще има и в закона за корпоративното подоходно облагане. При корпоративните данъци няма да се признават за разход суми, дадени като подкуп или прикриващи подкуп. Не е ясно как точно ще се доказва това.

www.segabg.com

Oще: 2012 г.  данъци  декларация  доходи  нап  работодатели 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

1 lele male | 14.10.201112:44

Отегчен Сори, но не разбрах нещо.
Това значи ли, че от 2013 година ще ползваме тези "преференции" или още от следващата година за тази? глупчо
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани