Зелените внесоха 43 594 подписа в защита на природен парк Витоша | webcafe.bg
newscafe

Зелените внесоха 43 594 подписа за Витоша

Ивайло Стоименов
05.05.2010, 15:25 (обновена 05.05.2010, 16:12)
Зелените - подписка за Витоша

Снимка: © BGNES

Представители на партия Зелените и на коалиция "За да остане природа в България" внасят подписката в Министерски съвет

Партия Зелените и коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България" внесоха в Министерски съвет подписката си в защита на Природен парк Витоша.

43 594 граждани са подкрепили искането до министър-председателя за забрана на новото строителство на територията на парка, за обновяване на съществуващите лифтове и писти и срещу монопола върху услугите, предлагани на територията на парка.

Конфликтът около проекта за обновяване на туристическа, спортна и ски зона „Алеко" на собственика на повечето лифтове - „Витоша ски", се разрази с нова сила миналата седмица, когато тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Министерството на околната среда за прекратяване на процедурата за Специализиран подробен устройствен план (СПУП) на новия ски комплекс.

Природозащитниците в лицето на неправителствената организация WWF-България са конституирани като страна по случая и са решени да обжалват отсъждането на тричленката пред петчленен състав, независимо дали МОСВ подаде жалба.

При потвърждаване на решението на ВАС ще бъде сезирана Европейската комисия за нарушаване на европейско законодателство, тъй като Витоша е и зона по Европейската екологична мрежа „Натура 2000". Аналогичен е случаят с новия Общ устройствен план на община Царево, предвиждащ застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа, по който вече е стартирана наказателна процедура за България.

Според изчисленията на еколозите планът на „Витоша ски", чийто основен акционер е регистрираната на Вирджинските острови „Елора Мениджмънт Лимитид", предвижда изсичането на 400 декара гори в Природен парк Витоша и урбанизирането на 600 декара ливади и пасища.

„Евентуалното приемане на плана е подготовка за откъсването на цялата ски зона „Алеко" от природния парк, тъй като според Закона за защитените територии урбанизирана територия не може да е част от защитена", изказа опасенията си Андрей Ковачев, съпредседател на партия Зелените.

Oще: витоша  зелените  министерски съвет  подписка  протест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 18.12.201013:54

Браво на зелените!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани