Правителството приема нова стратегия срещу пране на пари | webcafe.bg
newscafe

Приемат нова стратегия срещу пране на пари

Webcafe.bg
24.08.2011, 11:20 (обновена 24.08.2011, 11:34)
долари, пари

Мръсните пари напоследък се връщат у нас като чужди инвестиции, смятат експерти.

Създаване на регистър на банковите сметки и данъчните декларации и на фонд за жертвите на престъпления, който ще се финансира с отнетото от перачите на пари. Това са част от идеите в първата национална стратегия за противодействие на изпирането на пари, пише в. "Дневник".

Тя ще бъде приета днес от правителството, но трябва да бъде одобрена след това и от парламента.

Стратегията е разработена от фондация "Риск монитор" и бе представена още през март. Тя предвижда и улесняване на достъпа на разследващите до банкова, търговска и данъчна информация.

Предвижда се създаването и на регионална мрежа от точки за контакт по проблемите на изпирането на пари и финансирането на тероризъма.

Предлага се с част от конфискуваните средства да се подпомагат жертвите на трафика на наркотици и хора. С останалата част от отнетото от престъпниците ще се финансират разследванията срещу тях.

Има предложение да се създаде списък с фирмите и хората с доказано участие в схеми за пране на пари.

Според експерти се забелязва нова тенденция мръсните пари да се връщат в България под формата на чуждестранни инвестиции. Престъпниците използват български институции за изпирането им, пише "Дневник".


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани