Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Заразата с Е.коли си е германска работа

Никакви органични вносни зеленчуци не са причината за Е.коли, избухнала в Германия. Оказаха се кълнове, отгледани там
Никакви органични вносни зеленчуци не са причината за Е.коли, избухнала в Германия. Оказаха се кълнове, отгледани там

Зърнени кълнове, отглеждани в Германия, са причината за заразата с опасната бактерия Ешерихия коли, която уби 30 души и разболя близо 3000. Новината обяви президентът на германския Център за контрол на заразните болести "Роберт Кох" Райнхард Бургер, цитиран от осведомителните агенции в петък.

Той заяви, че макар засега да няма положителни резултати от изследванията на кълновете, отглеждани във ферма в Долна Саксония, епидемологичният анализ на модела на разпространение на заразата предоставя достатъчно доказателства, за да може да се направи този извод.

"Кълновете са виновни", каза Бургер.

Епидемията струва много скъпо на европейските земеделци. Най-вече на испанските, чиито зеленчуци бяха обвинени погрешно в началото на епидемията. Испания е водещ износител на плодове и зеленчуци в ЕС и 25% от продукцията й се изнася в Германия.

Испанските земеделци загубиха около 200 милиона евро заради новия щам. Федерацията на германските земеделци изчислява загубите на 60 милиона евро от началото на кризата. ЕС реши да отпусне помощ от 210 милиона евро, за да облекчи засегнатите земеделци. България също иска компенсации от 12 млн. лева.

Заключението за кълновете е било направено след изследване на пътници в автобус, които се хранили в един и същ ресторант. Всеки пътник, който си поръчал ястие, съдържащо кълнове, се разболял от кървава диария - първият симптом на зараза с Е.коли.

Бактерията поразява бъбреците и нервите. Въпреки че е открита във фекални проби от заразените пациенти, тя все още не е намерена в каквато и да било прясна храна.

В търсенето на източника на заразяването със смъртоносна бактерия в Германия подозренията се насочват към едно стопанство в Долна Саксония, което произвежда кълнове, съобщи по-рано аграрният министър Илзе Айгнер пред в. "Хамбургер абендблат".

Министърът на селското стопанство в Долна Саксония Герт Линдеман пък заяви в интервю за сп. "Фокус", че "поредица от улики" насочват разследването към фермата "Гертнерхоф" в Биненбютел, която според него е "паякът в мрежата".

Имало данни, че поне 80 души в цяла Германия, заразени с ентерохеморагична Ешерихия коли, са консумирали кълнове от това стопанство. Предполага се, че фермата може би е използвала замърсени семена или някой служител там е заразил продукцията поради "липса на хигиена".

Райнхард Бургер от института "Роберт Кох" потвърди, че скоростта на разпространение на заразата намалява. По късно Франс прес, позовавайки се на контролните органи, съобщи, че Германия ще отмени по-късно днес забраната за потребление на краставици, домати и зелени салати заради смъртоносната бактерия.

Забраната ще остане в сила за потребление на кълнове от семена. Хилядите анализи на краставици и салати не са дали никакъв резултат.

 

Най-четените