Искров защити работата на БНБ по казуса с КТБ | webcafe.bg
newscafe

Искров защити БНБ по казуса КТБ

Webcafe.bg
21.09.2014, 09:05 (обновена 21.09.2014, 10:08)
иван искров

Иван Искров защити публично БНБ, отхвърли обвиниенията към себе си от страна на вложителите и призова за повече политически разум

Съдбата на KTБ не може да се реши без участието на държавата, заяви управителят на БНБ в интервю пед БНТ. За първи път от 2 месеца насам той се появи публично, за да обясни какво е положението с КТБ и защо банката не може веднага да бъде отворена.

Той също каза, че за да може да бъде оздравена банката, ще са необходими решения на новия парламент.

"Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката. Единственият, все по- теоретичен за нас, вариант е сегашните акционери да дойдат, да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина, да ги преведат по сметките в Централната банка. Съответно, да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чиито имидж ние се опитваме да пазим - това е Държавният резервен фонд на Султаната Оман, от самото начало, та и до назначаването на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държаван помощ. Това също няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание." -каза Искров.

Той потвърди, че одиторите са установили, че по-голямата част от кредитите в КТБ са раздадени на свързани помежду си фирми, което е било описано и в доклада на одиторите, който е достъпен и на страницата на БНБ.

"Не искам да влизам в конкретни цифри, тъй като докладът, ето го пред мен, той е публичен, така че Вашите зрители биха могли да влязат и да го прочетат целия в интернет страницата. Разбира се, изчистен е от онази информация, която представлява банкова тайна - отделни фирми, лица и т.н. Така или иначе това, което те са написали, говори за такива явления в Корпоративна търговска банка и съответно те не са случайни хора, те са добри професионалисти и след като са го написали си носят отговорност за написаното."

В началото на интервюто Искров напомни, че колкото повече се шуми около банките, без значение дали става въпрос за Щатите, за Европа, за Япония или за която е да е друга държава, в това число и България, това се отразява на поведението на техните клиенти, което в никакъв случай не е в полза на икономическия растеж на държавите.

Той напомни, че Корпоративна търговска банка е изпаднала в неликвидност по независещи от БНБ причини и вследствие от самото начало Централната банка осъзнава ролята си относно надзора над банковия сектор и в частност - на засегнатите две банки.

На въпроса не са ли достатъчни 3 месеца за оздравяването на банката, Искров каза: "Законодателят, когато е приемал закона за кредитните институции, очевидно е знаел, че това е един много сложен процес. Той не може да бъде решен за три дена, както се изказа един бивш служител на Централната банка преди известно време. Има закотови процедури, които трябва да бъдат следвани, и затова е предвидил 6 месеца". Въпреки това, той се подчерта, че БНБ работи за да се случват по-бързо нещата.

Искров подчерта, че след предложението за разделянето на КТБ на "добра" и "лоша" част, БНБ не е срещнала необходимата политическа подкрепа.

"Първоначално идеята беше да се одържави КТБ, за да може много бързо да се отвори, но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ след 10-дневната проверка на одиторите тогава предложихме добре известния на Запад вариант - разделяне на добра и лоша банка, така щото всички вложители, клиенти без изключение - подчертавам, да имат достъп до своите сметки от 21 юли, само месец след като се случи специалният надзор. Така или иначе, по независещи от нас причини, отново, колкото и да не им харесва на политиците да го казвам - винаги ще го казвам това нещо от тук нататък, не намерихме политическа подкрепа за да се случи това нещо и Вие знаете, че след заседанието при Президента на 14 юли самият той съобщи, че няма единодушие и БНБ ще си продължи стриктно по сега действащия закон."

На обвиненията, че БНБ не се е справила с банковия надзор на КТБ, Искров каза, че политицтие няма как да избягат от своята отговорност, като прехвърлят обвиненията към БНБ.

"Тъй като те (политиците - б.ред.) са абсолютно прави когато казват, че банковия надзор и Централната банка са независими институции, те отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции. В случая, обаче, не става дума за банков надзор. В случая става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка.

Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка. Най-отговорно, като управител на Централната банка, и Вашите записи се пазят, предполагам, поне сто години, заявявам, че Корпоративна търговска банка не може да бъде отворена само с усилията на БНБ." - подчерта управителят на Централната банка.

Лично за себе си той отрече да е имал някога сметки в КТБ или Търговска банка "Виктория" и че никога не се е возил в частни самолети на Цветан Василев, както са твърдели някой журналисти.

Той отрече и слуховете, че получава гиганстка заплата. Искров, който заведе дело за клевета срещу бившия министър на културата Вежди Рашидов, каза че адвокатът му не може да намери Рашидов, за да му даде призовка.

Искров потвъри за пореден път, че Българската народна банка и нейният управител - той самият, винаги, от първия ден са считали, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена.

Искров каза, че чака с нетърпение избирането на новото 43-то народно събрание, като се надява хората там да бъдат "малко по-разумни" от тези, които са били в 42-то.

"Това, което мога да Ви кажа спокойно гледайки Ви в очите и седейки пред Вас, е че не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години. Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7 милиона и половина българи, да спите спокойно и доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко." - каза Искров.

Oще: бнб  бнт  иван искров  интервю  политика  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

4 KingoftheROAD | 21.09.201420:59

Искров си замете бакиите, и сега се прави на директор не БНБ. И уж говори каквото трябва. Да видим колко още може да се разсмърди работата. Люпитиците и те са забъркани, но банков надзор не са, и не те вземат решение за фалиране или оздравяване на банката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.09.2014, 13:20

3 hi | 21.09.201414:05

Vseki moze da bade Director kato nego.

Zakonite ne pozbava, i ne govori smisleno.Ne da postavq spezialen nadzor i da naznachava 3 oditorski firmi, toy li ste im plasta ot dzoba si??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.03.2014, 15:35

2 Browsky | 21.09.201412:19

Браво на Искров, че излезе и каза нещата просто, така че тия дето хулят да се замислят КОЙ трябва да обвиняват. Аз лично го разбрах, защото гледах цялото интервю и честно казано тези където протестират трябва да отидат на едно друго място както и да питат директно Цветан Василев какво е правил с парите на вложителите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2014, 01:09

1 desita | 21.09.201411:04

Айде пак политиците им виновни. Политиците могат да решават дали да оздравят банката, но не те са я докарали до това положение и не е тяхна работа да следят как се раздават кредити във всички български банки. Много е лесно да прехвърлиш топката към политиците и то в множествено число. Този Искров със сигурност е забъркан, иначе нямаше да си затваря очите толкова време как се раздават кредити КТБ. Контролният орган за банков надзор е БНБ, а не народното събрание. Правят си пак далаверите от 97ма година и си мислят, че ще им мине номера. Няма нито един осъден кредитен милионер и както изглежда няма и да има.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани