"Оня бандит" - временно и.д. на митницата в Пловдив... | webcafe.bg
newscafe

"Тоя бандит" - временно и.д. на митницата в Пловдив...

Webcafe.bg
11.01.2011, 11:49 (обновена 11.01.2011, 21:08)
Ваньо Танов

Снимка: © BGNES

Освен телефонни разговори, към мен са изпращани CV-та на определени лица да бъдат разгледани - от почти всички партии, представени в парламента, стана ясно от интервюто на шефа на митниците Ваньо Танов по БНТ

Човекът, за когото в разпространените от РЗС записи митничар №1 казва: "Ти ме караш да назначавам бандит", както и "Тряба да съм умрял да назнача тоя", е временно изпълняващ шеф на митницата в Пловдив. Това стана ясно от интервюто на Ваньо Танов по БНТ.

В Пловдив има голямо струпване на производители и търговци със акцизни стоки. Митница Пловдив администрира отношенията с Винпром "Пещера", а "ЛУКойл" и "Инса Ойл" възнамеряват да концентрират в околността на града сериозна част от своята търговска дейност.

Танов отрече да е казвал подобни реплики на обадилата му се шефка на бюджетната комисия и бивш шеф на данъчните в Пловдив Менда Стоянова, както и тя да му е оказвала какъвто и да било натиск. "Може да са взети от други разговори", заяви Танов. И уточни, че прави това разяснение, защото го дължи не на Стоянова, а на въпросния временно изпълняващ шеф на митницата в Пловдив. "Защото знам как той се чувства в момента и е засегнат той и семейството му", обясни Танов.

Никой не попита Танов как е станало назначението. В разговора, пуснат вчера, след като се съпротивлява на предложението на Менда Стоянова, Танов казва на депутатката от ГЕРБ: "...Е щом смяташ премиера да занимаваш...иди сега в кабинета на неговото бюро има визитки, да ти се разпише на една... писмено да ми нареди..."

С Менда Стоянова сме говорили по въпроса за временно изпълняващия длъжността, защото съм говорил с много хора да събирам информация за кандидатите, обясни шефът на митниците.

Кадруват, но не заради каналите...

Представители на ГЕРБ се опитват да кадруват в митниците, но нито депутати, нито министри от ГЕРБ са се опитвали да сложат ръка на контрабандните канали, стана ясно още от интервюто на Танов. Той отново повтори пролетната си теза от м.г., че има съревнование между МВР и митниците в борбата с нелегалната търговия, което не винаги е здравословно.

Освен телефонни разговори, към мен са изпращани CV-та на определени лица да бъдат разгледани, обясни още Танов. Те идвали от различни партии, почти от всички представени в парламента, включително и от опозицията.

Шефът на митниците не отрича автентичността на разговора си с Искра Фидосова, а само някои моменти от него. В този разговор Фидосова настоява да бъде назначено нейно протеже за митницата в Лом, за който обаче Танов казва, че се е представил зле на изпита.

На въпрос дали Искра Фидосова му е оказвала кадрови натиск, Танов не отговори директно, а обясни, че  шефката на правната комисия в парламента била ядосана да чуе, че кандидатът, от когото се интересува, се е представил изключително слабо на конкурса.

По думите на директора на митниците в първите му два разговора (с финансовия министър Симеон Дянков и със заместник-финансовия министър Владислав Горанов - бел.р.) "80% е точно така". Но те са взети от други разговори в друг контекст, обясни още той.

Нямам никакви прегрешения и затова нямам никакви притеснения. Така Ваньо Танов отговори на въпрос каква според него може да е причината да бъде подслушван. Според него не е нормално още в първите месеци след назначаването му да бъде поставен под наблюдение и подслушване.

И ако все пак срещу него е имало разработка след приключването й той би трябвало да бъде уведомен за нея, както и за резултатите от провеждането й, а също и какво се е случило със събраните материали.

Не отрича слушането да е от "частни структури"

Шефът на митниците не отрече възможността подслушването му да е поръчано и организирано от частни лица. "Абсолютно всичко е възможно", заяви Танов. Той уточни как са възникнали подозренията му, че е подслушван. Преди време обсъждал само със съпругата си имотен проблем, свързан с негово жилище в Русе, след което в местно издание се появила информация, че щял да купува два апартамента в града.

Тогава се досетих, че е възможно да съм подслушван, защото този въпрос бях обсъждал единствено със съпругата си, обясни Танов. Поради тази причина в разговора си с Горанов го предупредил от етичност, че е възможно да са подслушвани.

Според него не е ненормално, че Фидосова му се е обаждала, по-важното било, че се е разбрал с премиера каква политика да води и тя е следвана от назначаването му досега. "Аз на теб съм дал картбланш, ти провеждаш тази реформа и ако нещо се случи, аз ще търся от теб отговорност . Не ме интересува кой ти се е обаждал, кой какво е правел - ти ще провеждаш тази политика" - това заявил премиерът Бойко Борисов на Ваньо Танов, поради което той имал възможност сам да взима кадрови решения в митниците. "Ако аз нямам неговата подкрепа, това просто не може да се осъществи", обясни Танов.

Oще: бойко борисов  ваньо танов  герб  искра фидосова  мвр  менда стоянова  митници  назначения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани