Алексей Петров е дал докладна за срещата Галеви-Петков | webcafe.bg
newscafe

Алексей Петров: В ареста ми предложиха сделка...

Webcafe.bg
26.11.2010, 13:57 (обновена 15.02.2011, 12:23)
алексей петров

Снимка: © BNEWS

Алексей Петров съобщи, че му е предлагана сделка в ареста, но не каза условията й...

На пресконференция днес пуснатият под домашен арест Алексей Петров обяви няколко новини: няма СРС, само негова докладна за срещата Галеви-Петков, и в ареста му е била предложена сделка срещу служебна присъда.

За докладната

Алексей Петров потвърди днес пред журналисти, че "като служител на ДАНС" е писал доклад за срещата на басейна "Спартак" между бившия вътрешен министър Румен Петков и т. нар. братя Галеви. Петров е бил човекът, който е уредил срещата през декември 2006 г. и четвъртият присъствал на нея - освен вътрешният министър и дупнишките босове.

Докладът е, както е обичайно, за резултата от едно оперативно мероприятие, каквото е срещата, каза Петров.

По думите му рапортът е наличен и в момента със съответния входящ номер. Подробности по същество за документа обаче не бяха съобщени. Пресконференцията на основния обвиняем по делото "Октопод" се състоя в дома му, а не в болница "Токуда", както беше съобщено вчера.

За кого е бил предназначен документът обаче не е ясно. По времето, когато срещата е била осъществена, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) не съществуваше - тя беше създадена именно след като срещата на басейн "Спартак" стана факт, а тя стана факт през пролетта на 2008-а. Тогава и Петков се сбогува с поста вътрешен министър.

Като офицер на прикритие от НСС (Национална служба "Сигурност") Петров е осъществил и присъствал на срещата. Следователно, докладната би трябвало да е адресирана до тогавашния шеф на НСС ген. Иван Чобанов, сменен от Иван Драшков през януари 2007 г. - малко след като срещата е била осъществена в средата на декември 2006-а. НСС, която за разлика от ДАНС, е подчинена на вътрешния министър, би трябвало да е препратило копие - или самата докладна, до министър Румен Петков...

Така на практика докладната остава единственият документ, материализирал казаното на срещата, тъй като Петров съобщи днес, че СРС-ата не е имало. Румен Петков и настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов обаче заявиха преди това, че е имало записи, но те са били унищожени...

Нищо за наркопазара, СРС-ата не е имало
 
Петров определи като абсолютна и категорична, грозна лъжа твърденията на Ваньо Танов, че на срещата между Румен Петков и братя Галеви е бил преразпределян наркопазарът. Относно документирането на разговора със СРС, Петров заяви, че такива не е имало, защото "ако е имало, щеше да стане сериозен скандал".

Соченият за глава на Октопода отново заяви, че продължава медийната кампания за дискредитирането му и коментира, че в групата, чиято мишена е той, има финансово много добре обезпечени хора. Това, според Петров, обяснява натиска върху много от свидетелите по делото срещу него.

По думите му за лъжесвидетелстване с лекота са били коментирани суми от порядъка на 500 000 лева, но отказа да назове имена и изобщо да бъде по-конкретен с препратка към момента, когато обвинителният акт по делото "Октопод" бъде внесен в съда.

Пак за тогава Алексей Петров остави подробности за сделка, която му е била предлагана в ареста. Срещу неясни засега условия той е трябвало да получи служебна присъда.

Пред журналисти Алексей Петров представи международното попълнение в юридическия си екип, предаде БНР. В него са лорд Питър Голд Смит, представен като водещ адвокат в Лондон за международен арбитраж и търговски спорове, президент на адвокатската колегия на Англия и Уелс, съветник на кралицата на Великобритания, бивш заместник-върховен съдия на кралския Върховен съд, както и Ягов Израели, член на израелската и нюйоркската адвокатска колегия, юридически консултант на покойния премиер на Израел Ицхак Рабин.

Oще: алексей петров  басейн спартак  братя галеви  данс  мвр  нсс  офицер на прикритие  петко сертов  румен петков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани