2 172 726 българи с "да" правят нова АЕЦ | webcafe.bg
newscafe

2 172 726 българи с "да" правят нова АЕЦ

Webcafe.bg, по БТА
23.12.2012, 11:50 (обновена 23.12.2012, 12:00)
Избори

Само 100 000 лева са предвидени за разяснителна кампания за референдума за нова АЕЦ през януари

За да бъде валиден референдумът на 27 януари 2013 г. трябва да гласуват поне 4 345 450 души и повече от половината да са отговорили с "да", каза в интервю за БТА Ралица Негенцова, член и говорител на ЦИК.

Толкова е броят на гласувалите на последните парламентарни избори на 5 юли 2009 г.

За провеждането му кабинетът отпусна близо 14 млн. лева, от които само 100 000 лева са за разяснителна кампания.

Президентът Росен Плевнелиев определи 27 януари 2013 г. за дата на произвеждане на национален референдум с въпрос: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"

Съобразно закона, за да бъде валиден референдумът, е необходимо едновременното наличие на две предпоставки: в него да участват поне толкова гласоподаватели, колкото и на последните парламентарни избори.

Другото условие е поне половина от тях да отговорят с "да".

Референдумът, който ще се произведе на 27 януари 2013 г. е първият национален референдум, иницииран от граждани. Досегашните референдуми, макар и четири на брой, са инициирани по друг начин.

Гражданите трябва да знаят, че този референдум се произвежда по тяхна инициатива и че това един инструмент за пряко участие на хората в управлението в конкретния случай на държавата, отбеляза говорителят на ЦИК.

Организирането, произвеждането и отчитане на резултатите от гласуването е сериозно предизвикателство пред ЦИК, заяви Ралица Негенцова.

По думите й в последните 40 години в България не е произвеждан референдум и затова е важно ЦИК да осъществи добра обучително-разяснителна кампания, за да запознае хората с правата им.

Има интерес на българите в чужбина към участие в референдума, отговори на въпрос Ралица Негенцова. Тя уточни, че в референдума ще се гласува в дипломатическите и консулските представителства на Република България.

За да може да се открият секции в чужбина, до 1 януари 2013 г. българските граждани, желаещи да упражнят правото си на глас в тези представителства, трябва да подадат писмени заявления по образец - приложение 13, заявяващи желанието си за това.

Заявлението може да бъде намерено в интернет страницата на ЦИК и на външно министерство, поясни говорителят на ЦИК.

Ралица Негенцова отбеляза, че ЦИК има широка разяснителна кампания, свързана с възможността за гласуване в тези представителства. Изпратили сме и писма до българските общности в чужбина и сме провели среща с омбудсмана, за възможностите на тези хора да им бъдат обяснени правата, разказа Ралица Негенцова.

Запитана нуждае ли се Централната избирателна комисия от допълнителни хора, пари и техника, за да си свърши работата, Ралица Негенцова отговори, че ЦИК се нуждае от по-големи от предвидените средства за разяснителна кампания.

Oще: аец  българи  гласуване  избори  президент  референдум  росен плевнелиев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

1 Harry | 25.12.201212:13

"2 172 726 българи с "да" правят нова АЕЦ"
Не, не е вярно! Въпросът е така формулиран че ако е "не" , няма да се прави нова АЕЦ, ако е "да" - това нищо не значи, зависи как ще се тълкува от управниците.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани