426 млн. лева са съкратени до днес от министерствата, трябват да са поне 2 пъти повече | webcafe.bg
newscafe

Ножицата за разходите изпуска (ли) МВР

Webcafe.bg
15.05.2010, 17:23 (обновена 16.05.2010, 12:24)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

На заседанието си в сряда правителството трябва да одобри ножицата, която да изреже 900 млн. лева от разходите на министерства и ведомства, стана ясно от изявлението на финансовия министър Симеон Дянков

МВР, оглавявано съответно от първия по рейтинг в държавата, не беше назовано днес като ведомство със съкратени разходи от министъра на финансите Симеон Дянков.

Единственото, което стана ясно, че ще бъдат съкратени 3000 души - под 5%. Поне такива са заявените намерения от близо 61 200 служители на МВР, от които полицаите са около 56%.

До момента е постигнато намаление за 426 млн. лева от разходите от министерствата, а трябва да са 900 млн. лева, обяви Дянков. Яснотата е била постигната на заседанието на Съвета за административна реформа.

До понеделник министерствата ще търсят откъде да изрежат още и ще представят нови доклади. До вторник, когато ще има ново заседание на съвета, тези доклади ще бъдат обобщени и в сряда ще бъдат разгледани от правителството на редовното му заседание.

Кой докъде е с ножицата

Симеон Дянков изброи поименно кое ведомство докъде е размахало ножицата. Започна с отличниците в "оптимизацията на разходите".

Най-напред е Министерството на здравеопазването - с 22%, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - с 20%, Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - с около 20%.

По-рано днес здравният министър проф. Анна-Мария Борисова обясни, че исканото от нея 30-процентно намаление на разходите на някои звена в системата на здравеопазването засяга администрация, а не психиатрии, хемодиализа и спешна помощ, както се разбра вчера.

Административният бюджет на здравното ведомство за т.г. е общо 704 млн. лева, от които предлаганото съкращение е за около 160 млн. лева.

По думите на Дянков Министерството на външните работи засега отчита възможност за съкращение на разходите от 7.4%, а Министерството на културата - с 2.7 на сто. По Дарик радио днес външният министър Николай Младенов обяви, че ще се отиде към закриване на част от стоте посолства на България, въпреки че финансовият ефект няма да се усети веднага.

Министерският съвет също е предложил да си намали разходите с около 20%. Явно има откъде, тъй като за 2009 г. бюджетът на МС беше 53.763 млн. лева, а за тази е вече 87.801 млн. лева, което е увеличение с над 60%.

В Министерството на физическото възпитание и спорта предвидени за рязане от бюджета са разходи за 19.2% .

Такива мерки обаче няма да бъдат приложени в Министерството на труда и социалната политика. Аргументът на Дянков е: "да не се ощетят социално слабите хора". Оптимизация няма да се прави и в Министерството на отбраната, тъй като "там вече няма какво да се реже".

Предложените намаления на разходите на Министерството на образованието, младежта и науката са за 8%, в Министерството на финансите - 15.2 на сто, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 12%, изброи Дянков. Съкращения в НАП и митниците, които са към МФ, няма да има, ще се реже от чиновниците.

Министър Росен Плевнелиев ще предложи бюджетът на МРРБ да бъде намален с 60 милиона лева спрямо сегашните 310 млн. лева. Плевнелиев предлага също промени в устройствения правилник на министерството, с които да се разделят функциите на политическото и административното управление. Едно от предложенията в тази посока е експерти, които не са предупредили например за наличие на финансово необезпечени договори, да носят отговорност. Министърът също ще понесе отговорност, ако въпреки предупреждението подпише подобни договори.

В броилката на Дянков МВР беше споменато не като процент на намаление на разходите, а с намерението, че ще бъдат съкратени 3000 души.

България е на четвърто място в ЕС по брой полицаи на 100 000 души население.


Oще: заплати  мвнр  мвр  мррб  мс  разходи  реформа  росен плевнелиев  симеон дянков  съкращения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани