9.3 на сто от българите избират Великобритания | webcafe.bg
newscafe

9.3 на сто от българите избират Великобритания

Webcafe.bg, по БГНЕС
22.04.2013, 10:45 (обновена 22.04.2013, 14:08)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Когато били помолени да посочат държава членка на ЕС, в която биха искали да имигрират през 2013 или 2014 г. 4.6% от румънците и 9.3% от българите избрали Великобритания

Предстоящата отмяна на ограниченията за работа за имигранти от Румъния и България няма да доведе до масов приток на граждани на двете страни във Великобритания или в други държави членки на ЕС, показва анкета на предаването на BBC Newsnight.

Резултатите от допитването показват, че мнозинството граждани на двете страни биха заминали само ако имат твърдо предложение за работа. Значителен брой анкетирани заявили, че биха искали да работят във Великобритания, но броят на хората, които конкретно планират това, е много по-малък.

"Румъния и България са сред най-бедните държави в Европа и когато се присъединиха към ЕС през 2007 г. им бяха наложени ограничения за работа заради опасения от масова имиграция", припомня BBС. Тези мерки ще бъдат отменени на 1 януари 2014 г., когато българите и румънците ще получат същите права за работа в съюзи като гражданите на другите държави членки на ЕС.

Британците се опасяват, че премахването на ограниченията ще доведе до огромен наплив от румънски и български имигранти, търсещи работа, както това се случи през 2004 г., когато Великобритания разреши на хора от новоприсъединилите се държани членки, включително Полша, Унгария и Чехия, да работят свободно.

През февруари т. г. BBC Newsnight поръчва на независимата социологическа агенция "Витоша" да анкетира 1000 души в България. В Румъния анкетата била осъществена от "Галъп". Гражданите на двете страни трябвало да отговорят на въпроса дали смятат да заминат да работят във Великобритания.

Над 1/4 от българите отговорили утвърдително. Аналитици казват, че сравнително високият процент не е изненадващ, тъй като времената са тежки за България и много българи мечтаят за по-добър живот. В някои изследвания 50% от българите заявили, че биха искали да работят в чужбина, но в последното десетилетие само около 6% са напуснали страната.

През март 2013 г. двете агенции провели лични анкети с над 1000 души, представителна извадка за страната като цяло, в села и градове от всички области на България и Румъния. Хората били попитани за настоящото им положение и дали имат намерение да се преместят в друга държава членка на ЕС.

На въпроса дали в последните пет години са обмисляли да заминат да живеят и работят в друга държава членка на ЕС 33% от 1101 анкетирани румънци отговорили положително, а 67% - отрицателно. От 1014 анкетирани българи 37% отговорили положително, а 63% - отрицателно.

Когато били помолени да посочат държава членка на ЕС, в която биха искали да имигрират през 2013 или 2014 г. 4.6% от румънците и 9.3% от българите избрали Великобритания. Процентите нараснали до 8.2% за румънците и 13.6% за българите, когато били попитани директно дали биха обмислили да емигрират във Великобритания.

В миналото хората от Румъния и България, които са работели в друга държава членка на ЕС, обикновено са избирали страни, до които могат да стигнат с кола или където културата и езика са близки до техните, посочва BBC.

Oще: анкета  българи  българия  великобритания  допитване  имигранти  имиграция  ограничения  румъния  румънци  трудов пазар 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

1 Vasil | 22.04.201315:08

което е грешка защото Великобритания освен скапания климат е доста скъпа държава за живеене с неприятна бюрокрация и никак не приветливи хора ... има къде къде по- добри държави за живот с английско говорящо население
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани