Чистата печалба на АЕЦ "Козлодуй" е намаляла близо 4 пъти | webcafe.bg
newscafe

Чистата печалба на АЕЦ "Козлодуй" е намаляла близо 4 пъти

Webcafe.bg
01.03.2014, 14:55 (обновена 01.03.2014, 15:09)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

Задълженията на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" са намалели от 350 млн. лева. в средата на 2013 г. на 110 млн. лева

Със 74% е намаляла чистата печалба на АЕЦ "Козлодуй" за последната година - през 2013 г. тя ще е 38 млн. лева при 146 млн. лева през 2012 г. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на АЕЦ Иван Генов.

Според него причините за срива са три - увеличение на разходите, определените под себестойност цени за битовите клиенти и намаляване на приходите на дружеството с 12%.

"След като ДКЕВР намали цените за бита с 5%, АЕЦ "Козлодуй" започна да губи по 9 лева от всеки пласиран мегаватчас," обясни Генов. Въпреки това АЕЦ "Козлодуй" няма да иска по-висока цена на електроенергията от 1 юли.

Приходите на дружеството от продажбите на ток на свободния пазар също падат - през миналата година те са били 740 млн. лева при 847 млн. година по-рано. Основната причина за този спад е рекордно ниското производство на ток.

Задълженията на НЕК към АЕЦ "Козлодуй" са намалели от 350 млн. лева. в средата на 2013 г. на 110 млн. лв. в момента, като в сумата влизат стари и текущи плащания.

Това е станало през схема за изплащане на стари дивиденти на АЕЦ "Козлодуй" към Българския енергиен холдинг и чрез сключване на договор за разсрочено плащане на 94 млн. лв., които трябва да бъдат погасени до края на 2014 г.

Генов похвали настоящото правителство за премахването на таксата пренос на електроенергия при износа й, която бе вкарана в общата цена на тока.

Това позволило на АЕЦ само за един месец след промяната на ценообразуването то 1 август да изнесе директно толкова електроенергия, колкото за всичките седем месеца преди това. Така от загуба с близо 6 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г. накрая дружеството излязло на печалба от 38 млн. лева.

Oще: аец козлодуй  дкевр  иван генов  печалба  приходи  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани