ГЕРБ вади още 2 млрд. лева от фискалния резерв, за да компенсира недостига от планираните данъчни приходи | webcafe.bg
newscafe

Властта помпа още 2 млрд. лева от резерва, за да върже бюджета

Webcafe.bg
12.05.2010, 11:20 (обновена 12.05.2010, 17:01)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков за оправянето не се сбъдват и властта прибегна до единственоо място, където има пари - фискалния резерв...

Управляващите посягат на единственото място в държавата, където има готови пари - фискалния резерв, за да вържат бюджета. Актуализацията на бюджета, която ще увеличи разходите с близо 2 млрд. лева, е съпроводена с вадени на пари от фискалния резерв, с които те да се платят, тъй като данъчните постъпления няма да се състоят.

Така в проекта за актуализация се предвижда да се намали фискалния резерв с 1.9 млрд. лева -  от сегашния му минимум от 6.3 млрд. на 4.5 млрд., заради очаквания недостиг от 2 млрд. лева от планираните данъчни приходи.

Всяка година в закона за бюджета се записва праг, под който фискалният резерв не бива да спада. В бюджета за 2010 г. този минимум е 6.3 млрд. лева. При идването на ГЕРБ на власт фискалният резерв минаваше 8 милиарда лева. Той е част от валутния резерв на държавата и се изисква по закона за валутния борд. Резервът е покрит със същото количество левове в обращение. Единственият начин да се изхарчи фискалният резерв е ако сме в еврозоната или в предверието й и неслучайно влизането в еврозоната е цел №1 на правителството.

Окончателният вариант на проекта за актуализация на бюджет 2010, обявена точно преди 6 май, все още не е готов и не е внесен в Народното събрание.

Десните начело с Костов предписват горчиво лекарство - МВФ, за да станат реформите

Синята коалиция се обяви  днес против намерението на кабинета да намали фискалния резерв и предлага вместо това няколко мерки: правителството да емитира нов дълг, за да се финансира от пазарите, споразумение с МВФ, за да се осъществят реформите, и актуализация на бюджета до юли.

Става въпрос за еврооблигации за 1 млрд. евро, с които да се финансира бюджетният дефицит.

"Първият влак идва срещу страната, голямата заплаха е нарастващият бюджетен дефицит и трябва да се действа бързо", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, според когото дефицитът може да достигне 5% от БВП. За 2009 г. той е 3.9%, а планираният за тази е 0.7% - по бюджет, но най-вероятно ще бъде надскочен.

Десните предлагат като първа стъпка правителството да емитира еврооблигациите след сондаж на евентуални български купувачи - банки и пенсионни фондове. Становището им е, че именно сега е моментът, защото колкото по-късно се направи, толкова по-скъпо ще бъде.

Като втора стъпка сините настояват кабинетът да актуализира бюджета най-късно до края на юли, като отчете реалните последици от кризата. Според Иван Костов така ще се успокоят чуждестранните инвеститори.

След това десните препоръчват подготовка на споразумение с МВФ. То е необходимо предвид нежеланието и неспособността на министрите да извършат нужните реформи, смята Костов. Румъния вече сключи такова заемно споразумение с МВФ и ЕС за 20 млрд., а всеки транш се деблокира след като се "заверят" сметките и доказателствата на правителството, че е изпълнило нужните реформи.

Според лидера на СДС Мартин Димитров ако правителството изхарчи 2 млрд. лева от фискалния резерв, лихвите по всички кредити ще скочат още, защото кредитният рейтинг на България ще падне.

България втора по спад на икономиката в ЕС

На фона на оптимизма на финансовия министър Симеон Дянков, че се оправяме от април и на думите на премиера от 9 май, че сме най-добре в ЕС, България отчита днес втория най-голям годишен спад на БВП в Евросъюза. Това показват данните на Евростат за промените на БВП в икономиките от ЕС.

С годишно свиване на икономиката от 4%, България изостава само от Латвия - страната с най-тежка рецесия през 2009 г. Приликите между България и балтийската република са, че и двете разчитат на износа и имотния пазар, за да поддържат растежа си.

След Латвия и България в класацията на страните с най-голям спад на БВП се нареждат другите балтийски републики Литва (минус с 2.8% на годишна база) и Естония(спад от 2.3%), както и Румъния (понижение от 2.5%). Гърция е с минус от 2.3%, където дълговата криза спъва икономиката.

Общата икономика на ЕС се разширява с 0.3% на годишна база за тримесечието, което е и първото годишно увеличение от началото на кризата. Икономиката на еврозоната расте с 0.5 на сто спрямо година по-рано.

Най-големите икономики отчитат растеж - Германия  е с ръст от 1.5% на годишна база, Франция -1.2%, Италия - от 0.6%. Други по-малки икономики като Словакия например отбелязват дори по-забележимо повишение от 4.6% на годишна база.

Безработните в България са 2.19 млн. души 

Спадът от 4% през първите 3 месеца е повече от прогнозираното от различни експерти свиване между 1% и 3%. Спрямо данните от края на 2009 г. има известно забавяне на спада, който беше 5 на сто. Според пролетните прогнози на Еврокомисията икономическата стагнация в България ще продължи и страната няма да отбележи ръст през 2010 г.

Сред причини за рецесията е продължаващият спад на покупките на домакинства и фирми, достигнал спад от 6.8% на годишна база, и поредното намаляване на инвестициите от близо 16%, става ясно от националната статистика.

Свиването на правителствените разходи с 1.5% също влияе зле на икономиката, а възстановяването на износа, бележещ ръст от 7.6%, не може да компенсира. Вносът продължава да намалява, достигайки спад от 4% и външната търговия е на червено с минус 8.7% от БВП.

Спадът на БВП на годишна база - спрямо първото тримесечие на м.г. е 2%, главно заради намалението на добавената стойност в аграрния сектор.

Месечната инфлацията през април е 1.1%, годишната - спрямо април 2009 г., е 1.8%, а спрямо декември 2009 г. е 2.6 на сто. През април спрямо март цените на основните стоки и услуги са се променили незначително с изключение на тютюневите изделия, поскъпнали с 27.2% заради повишения с две стъпки акциз.

Безработицата расте, доходите също

За първите три месеца без работа са останали 64 000 души и така броят на безработните у нас е станал 2.19 млн. души, което е ръст от 2.8%. Най-силно засегнат е секторът "Хотелиерство и ресторантьорство", където са били освободени 9.4 на сто от заетите, "Строителство" - с 7.4% и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 6.2%.

От НСИ обаче отчитат растеж на средната месечна заплата с малко над 2% - 11 лева спрямо края на 2009 , която е достигнала 619 лева. На годишна база - спрямо първото тримесечие на 2009 г., увеличението е с 9.9%.

Oще: иван костов  мартин димитров  симеон дянков  фискален резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани