Сбъркана БГ реклама за туризма вдигна мост на Колю Фичето край Черно море | webcafe.bg
newscafe

Сбъркана БГ реклама за туризма вдигна мост на Колю Фичето край Черно море

Webcafe.bg
15.02.2011, 10:01 (обновена 15.02.2011, 10:26)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Оглавяваното от Трайчо Трайков икономическо министерство прави нов сайт, който да представя България като туристическа дестинация. Дано оправи грешките в предишния, които явно са престояли доста време...

Ужасяваща неграмотност изскочи от официален сайт, рекламиращ България като туристическа дестинация - мостът на Колю Фичето над Янтра е преместен край Черно море. Новината съобщи "Труд", а грешката изскочила при опит да бъде разгледан новия събитиен сайт www.potarsi.bulgariatravel.org, който днес представя зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. Объркацията обаче не е в новото интернет-издание, а в сайта bulgariatravel.org, към който препраща www.potarsi.bulgariatravel.org, който още не е готов.

Там, като историческа забележителност на черноморския курорт Бяла, Варненско, е описан мостът на Колю Фичето над р. Янтра в Бяла, Русенско, пише авторът на публикацията Милена Илиева.

Порталът с грубите грешки се оказа официалният туристически сайт, създаден по времето на Комитета по туризъм. "Благодарим ви много за наблюдателността! Веднага тази груба грешка ще бъде оправена! Този сайт е морално остарял и на негово място скоро ще бъде създаден нов модерен интерактивен портал", заявила за "Труд" г-жа Александра Ланг, маркетинг съветник на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

От сайта, който до момента е представял страната ни на 4 езика, не става ясно, че в Бяла освен море може да се видят и разкопки на късноантична крепост на нос Св. Атанас. Нито че Бяла е четвъртото място в света, на което са открити следи за космически катаклизъм, довел до края на ерата на динозаврите. Затова пък потенциалният турист ще разбере, че там е мостът на Колю Фичето на река Янтра, построен през 1865-1867 г. Само дето р. Янтра и мостът се намират в Бяла, Русенско.

Там са и другите отбелязани в сайта забележителности от Руско-турската война. Освен това за Бяла е описано и че "през 2006 г. български автобус пада от беленския мост и взима 18 жертви" - една изключително полезна информация за любопитните туристи... при това за друг мост, близо до този на Кольо Фичето.

На сигнала на "Труд" Ива Якимова, началник-отдел "Проекти и програми в туризма" към МИЕТ, е заявила, че ще предаде за грешката. Тя обяснила, че порталът, който зам.-министър Иво Маринов ще представи, не е този с грешката. "Компанията, която преди 1 месец спечели конкурса за разработка на портал по проект "Мултимедиен каталог на туристическите обекти и електронен маркетинг на дестинация България", още не е завършила работата си. Порталът е в процес на разработка. Той ще бъде на 9 езика", казва Якимова.

Проектът се финансира от ЕС по Оперативна програма "Регионално развитие" и е за 6.41 млн. лева, като 1.8 млн. лева от тях са предвидени за доразвиване на вече съществуващия официален туристически портал на България - www.bulgariatravel.org. С пари от програмата ще се финансира и създаване на стратегия за нов национален бранд на България, която включва и смяна на логото - жълтата роза, разработено по времето на кабинета на НДСВ/ДПС и икономическия министър Лидия Шулева. 

Миналата есен обществената поръчка за доразработка на сайта беше спечелена от "България травъл 2010", чиято оферта беше за 1 464 464 лв. без ДДС. Йордан Йорданов, шеф на консорциум "България травъл 2010", казва, че отговорност от фирмата му към съдържанието в сайта www.bulgariatravel.org може да се търси след 7 юли 2011 г. - тогава е крайният срок за изпълнението на портала. Освен това разширението www.potarsi.bulgariatravel.org няма нищо общо с консорциума, който изпълнява проекта, казва Йорданов  и "в момента отговорност за съдържанието на сайта трябва да се търси от икономическото министерство".

Oще: бяла  иво маринов  колю фичето  мост  портал  регионално развитие  сайт  туризъм 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.12.2010, 18:55

1 Гери | 15.02.201118:18

Пожелавам успехи на новия сайт! Дано е по-професионален от настоящия. Че като гледам на какъв "английски" е написан, май с гугъл транслейт са го правили...
   

оценка

+0 -0