Бюджет 2014: Нов дълг и дефицит над прага от 3% | webcafe.bg
newscafe

Бюджет 2014: Нов дълг и дефицит над прага от 3%

Webcafe.bg
27.09.2014, 10:05 (обновена 27.09.2014, 10:42)
пари

Актуализацията на Бюджет 2014 трябва да бъде одобрена от следващия парламент

„Неизбежната" по кабинета „Близнашки" актуализация на Бюджет 2014 предвижда прескачане на прага за бюджетен дефицит и нов държавен дълг - 4.5 милиарда лева според bTV и 5 милиарда лева по данни на „24 часа".

Проектът отлежава в Министерството на финансите, там е записано дефицитът да надхвърли ограничението от 3% от БВП съгласно европейските изисквания и да стигне 4.3% от БВП, при това без да се залага буфер за КТБ . В парично изражение дупката в бюджета ще е около 3 милиона лева, макар първоначално се очакваше милиард и половина, припомня bTV.

Планът за спешно емитиране на нов дълг е в две емисии от по 2,5 млрд. лева през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източниците на 24 часа", като единият от двата дългови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се тества наличието свободни пари.

Ревизията на финансовата рамка ще бъде представена на социалните партньори, но те отказаха да се срещнат с представителите на служебното правителство в понеделник, тъй като искат поне два дни, за да се запознаят с актуализацията. Очаква се днес неформална среща на министрите именно заради актуализацията.

"Не изключвам вероятността дефицитът да е над 3%. Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има и средства за банковата система. Не съм видял текста. Ще го обсъдим със социалните партньори в понеделник, за да го гласуваме в сряда, и да го внесем в новия парламент", заяви вчера служебният премиер Георги Близнашки.

Там са разписани допълнителни пари за заплати в МВР, за НЗОК, включително и за поддържане на пътната мрежа през зимния сезон. Ще се заложат и средства в и подкрепа на банковата система.

Oще: бвп  бюджет  дефицит  дълг  заем  мвр  нзок  тристранка 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани