Бюджет 2014: Нов дълг и дефицит над прага от 3% | webcafe.bg
newscafe

Бюджет 2014: Нов дълг и дефицит над прага от 3%

Webcafe.bg
27.09.2014, 10:05 (обновена 27.09.2014, 10:42)
пари

Актуализацията на Бюджет 2014 трябва да бъде одобрена от следващия парламент

„Неизбежната" по кабинета „Близнашки" актуализация на Бюджет 2014 предвижда прескачане на прага за бюджетен дефицит и нов държавен дълг - 4.5 милиарда лева според bTV и 5 милиарда лева по данни на „24 часа".

Проектът отлежава в Министерството на финансите, там е записано дефицитът да надхвърли ограничението от 3% от БВП съгласно европейските изисквания и да стигне 4.3% от БВП, при това без да се залага буфер за КТБ . В парично изражение дупката в бюджета ще е около 3 милиона лева, макар първоначално се очакваше милиард и половина, припомня bTV.

Планът за спешно емитиране на нов дълг е в две емисии от по 2,5 млрд. лева през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източниците на 24 часа", като единият от двата дългови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се тества наличието свободни пари.

Ревизията на финансовата рамка ще бъде представена на социалните партньори, но те отказаха да се срещнат с представителите на служебното правителство в понеделник, тъй като искат поне два дни, за да се запознаят с актуализацията. Очаква се днес неформална среща на министрите именно заради актуализацията.

"Не изключвам вероятността дефицитът да е над 3%. Предполагам, че в актуализирания бюджет ще има и средства за банковата система. Не съм видял текста. Ще го обсъдим със социалните партньори в понеделник, за да го гласуваме в сряда, и да го внесем в новия парламент", заяви вчера служебният премиер Георги Близнашки.

Там са разписани допълнителни пари за заплати в МВР, за НЗОК, включително и за поддържане на пътната мрежа през зимния сезон. Ще се заложат и средства в и подкрепа на банковата система.

Oще: бвп  бюджет  дефицит  дълг  заем  мвр  нзок  тристранка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани