От 1 януари - всяко бебе у нас вписано в онлайн регистър | webcafe.bg
newscafe

От 1 януари - всяко бебе вписано в онлайн регистър

Webcafe.bg
07.11.2011, 14:16 (обновена 07.11.2011, 14:36)
Стефан Константинов

Снимка: © Sofia photo agency

Онлайн регистърът за новородени е по-сигурен от хартиените данни, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов

От 1 януари 2012 г. болниците ще са длъжни да подават информация за всяко раждане към електронния регистър на здравното министерство. Целта е да се повиши контролът над лечебните заведения и да се осигури по-високо качество на медицинската услуга.

До 24 часа от раждането всяко АГ отделение ще подава информация как е протекло, мястото, датата и часа на появата на детето, пол, килограми, състояние, ръст, както и информация за майката. Ще се вписва още името на лекаря, водил раждането, дали бремеността е ин витро, дали майката се отказва от детето си.

Информацията в регистъра няма как да бъде манипулирана, заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

"Всеки, който достигне до този регистър и търси информация или прави вписване - всичко това остава записано в самия регистър, така че абсолютно се гарантира проследяемостта и това е нещо много по-сигурно от хартиените данни, които могат да бъдат снимани.

В системата се отбелязва всяко едно влизане чрез IP адреса на компютъра и електронния подпис, което прави напълно проследимо всяко едно действие извършено в регистъра", обясни министърът пред журналисти.

По думите му с него ще могат да се планират нуждите от медицинска грижа за недоносените бебета и той ще служи и за статистика.

Данните в регистъра са защитени и ще се подават с електронен подпис. Достъп до пълната информация ще има здравното министерство, а всеки ще може да вижда в реално време колко деца са се родили в отделните области в страната.

Oще: бебе  болница  данни  информация  министър  раждане  регистър  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани