Данък наем се удържа авансово от фирми и самоосигуряващи се | webcafe.bg
newscafe

Това ви интересува - данъчни промени за 2011

Webcafe.bg
21.10.2010, 15:24 (обновена 21.10.2010, 16:32)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Идеята на финансовото министерство за данък лукс не среща еднозначни оценки...

Парламентът одобри на първо четене днес промени в данъчни закони, които ще влязат в сила от догодина - след като минат по-късно и на второ четене.

Първите от тях засягат Закона за облагане на доходите на физическите лица (ЗОДФЛ) и засягат доходите от наеми. Депутатите решиха, че когато наемателят е предприятие или самоосигуряващо се лице, данъкът в размер на 10% ще се удържа авансово от него.

Предвидени са санкции за неиздаване на документ като касова бележка или формуляр "Сметка за изплатени суми" от наемодателят. Така физическо лице, което не издаде документ за придобитите от него доходи от наем, се наказва с глоба в размер от 100 до 500 лева. Глобата се налага поотделно за всеки неиздаден документ. При повторно нарушение тя се завишава двойно - от 200 до 1000 лева.

10% данък за офшорните кампании у нас

Офшорните компании, които получават възнаграждения с източник в България, ще се облагат с данък от 10%. Това предвиждат други промени в ЗОДФЛ.

В него се предвижда облагане на чуждестранни физически лица, установени в юрисдикции с преференциален данъчен режим, или т.нар. офшорни зони, с окончателен данък 10 на сто за получените от тях възнаграждения за услуги, права, неустойки и обезщетения с източник България. Тези юрисдикции са посочени в измененията на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Въвеждането на тази мярка цели да се противодейства на възможни данъчни измами и пране на пари, посочват вносителите от Министерският съвет. За улесняване на данъчно задължените лица се предвижда за доходи от други източници като неустойки, лихви, производствени дивиденти, включително и предметни награди, платецът на дохода да издава служебна бележка.

ДДС в туризма - 9%

Депутатите изравниха ДДС в туризма за груповите и индивидуални пътувания на 9%. Новият размер на данъка ще бъде въведен след края на този туристически сезон - от 1 април 2011 г. Досега ставката на ДДС за организиран туризъм беше 7%, а за индивидуален - 20%.

Преди време от кабинета обясниха, че мотивите за новата ставка са в писмо, получено от Брюксел.  
Шефът на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров заяви обаче, че е получил писмо от Брюксел, от което става ясно, че Европейската комисия нито е казвала колко да стане ДДС в туризма, нито откога. "Абсолютно е неразумно да се повишава ставката за туризма през 2011 г. Той ще бъде ударен без основание", заяви лидерът на СДС и обяви, че сините няма да подкрепят изменението. 

"Мотивацията за тези промени е лъжа", коментира и депутатът от ДПС Алиосман Имамов. Той поиска правителството да даде информация какво е съотношението между организираните и неорганизираните туристи. Изчисленията, които сме правили, показват, че при 9-процентната ставка фискът не печели и не губи, обясни зам.-финансовият министър Владислав Горанов. Според огласени от него данни съотношението между груповите и индивидуалните пътувания е 85 към 15. 

По думите на Горанов България е получила писмо от ЕК, в което ни уведомяват за несъответствие между нашия данъчен закон и общите правила за ДДС в ЕС и питане кога ще го оправим. 

Един и същ акциз за рязания тютюн и цигарите

С изменения в закона за акцизите и данъчните складове депутатите решиха и да уеднаквят акциза върху рязания тютюн и върху цигарите. Промяната цели не толкова фискален ефект за повишаване на приходи, а по-скоро да се насочи потреблението към цигарите, обясни Горанов.

Данък лукс - в проект 

Въвеждаме данък лукс, защото това, което видяхте, признавам си, че и аз бях просто слисан от картините по телевизиите за сгради и имоти, заяви днес премиерът Бойко Борисов пред БНТ в отговор на въпроса защо дясна партия като ГЕРБ въвежда такъв данък. Данък лукс беше въведен напролет в Гърция.

"Всички знаем, че има злоупотреби, но никой не е предполагал, че те са чак толкова големи", каза  премиерът.

Министерството на финансите публикува на сайта си проектозакона за местните данъци и такси, който предвижда 30% завишаване на данък сгради за имоти, чиято данъчна оценка е по-висока от средната за съответната община.

Общините ще разполагат и с нов местен данък -  туристически данък, който ще плащат всички, предоставящи хотелски услуги. Досега този данък се събираше като туристическа такса, но приходите от нея са много ниски, тъй като се крият нощувки.  Сега ще е на база брой легла.

Освен това годишен технически преглед на кола ще се извършва само, ако собственикът й покаже документ, че не дължи никакви пари на местните власти.

Oще: акциз  данък лукс  данъци  ддс  доходи  зодфл  наем  офшорки  такси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани