Речникът на българския език минава онлайн | webcafe.bg
newscafe

Речникът на българския език минава онлайн

Webcafe.bg
23.05.2014, 16:20 (обновена 23.05.2014, 16:31)
книги

БАН направи Речника на българския език достъпен онлайн

Подарък по случай 24 май решиха да направят от Института за български език при БАН. Речникът на българския език ще бъде достъпен онлайн и ще се допълва с всичко ново издание. Услугата е напълно безплатна. Това е най-големият и представителен тълковен речник на българския език.

Досега са издадени 14 тома (до буквата П включително), които съдържат общо 112 686 заглавни думи. Първите четири тома са преиздадени в преработен и допълнен вариант. През 2014 г. ще бъде публикуван том 15 (буква Р).

Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 130 години в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини и др.).

Все още не е осигурен достъп до няколко тома на речника, защото се довършва техническата им обработка при трансформирането им в електронен формат.

Речникът може да бъде намерен тук.

Oще: академия на науките  бан  български език  институт по български език  книги  речник 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.