Сред най-кратко живеещите в Европа сме | webcafe.bg
newscafe

Сред най-кратко живеещите в Европа сме

Webcafe.bg, по НСИ, "Дневник"
04.05.2014, 16:51 (обновена 04.05.2014, 17:49)
нси

Снимка: © Sofia Photo Agency

Наскоро НСИ изнесе окончателните данни за демографските процеси през 2013 година

Средната продължителност на живота в България остава най-ниска в Европа. В страната ни се живее средно 74,5 години, което е по-добре само сравнено с Литва и Латвия, където хората живеят средно 74,1 години.

Такива поне са окончателните данни за 2013 г., изнесени от Националния статистически институт и цитирани от в-к "Дневник".

Средният показател за ЕС по отношение на продължителността на живота е 80,3 години. Най-висока е средната продължителност на живота в Испания - 82,5 години, следвана от Италия - 82,4 години и Франция - 82,1.

Общо в 20 страни на ЕС средната продължителност на живота на населението е над 80 години.

Има разлика в продължителността на живота спрямо района - село или град, както и спрямо пола - навсякъде в Европа жените живеят малко по-дълго. Средно европейските мъже живеят 77,5 години, докато българските - 71 години. Европейките живеят средно 83,1 години, докато българките - 78 години.

В селата средната продължителност на предстоящия живот е с 2,7 години по-ниска (72,6 години), отколкото в градовете (75,3 години).

Положителната тенденция е, че спрямо 1992 г. средната продължителност на живота в България е нараснала със 7,1 години.

Можем да спекулираме, че тенденцията към повишаване на продължителността на живота в страната ни е свързана с общото битово и културно повишаване на стандарта на живот на населението.

Oще: демография  ес  население  нси  средна продължителност на живота  статистика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани