В хотелската част на т.нар. "военно" НДК, което се намира на мястото на бившия военноисторически музей на бул."Скобелев", ще се правят промени, но сградата няма да се продава | webcafe.bg
newscafe

Аню Ангелов няма да продава военното НДК

Webcafe.bg
01.09.2010, 14:00 (обновена 01.09.2010, 16:00)
аню ангелов

Министърът на отбраната Аню Ангелов препрати въпроса за шефа на военното разузнаване към президента...

Министерството на отбраната няма да продава т.нар. военно НДК, което се намира на мястото на бившия военноисторически музей на бул."Скобелев". Военният министър Аню Ангелов заяви днес, че хотелската част ще се преустрои, а собствеността на сградата ще си поделят МО и правосъдното министерство.

Във владение на военните ще останат основната зала, паркингът и ресторантът. Агенцията по вписванията ще се настани в другата част.

Необходимостта да се намери подходяща сграда за ведомства на правосъдното министерство започна след като правителството на ГЕРБ развали предварителния договор за покупка на сграда за Агенцията по вписванията, сключен от предишния правосъден министър Миглена Тачева. Аргументът беше, че цената е прекалено висока.

Агенцията по вписванията отговаря за търговския и имотния регистър, както и за кадастъра. Ведомството е настанено под наем от средата на2009-а в същата тази сграда, която трябваше да се купи.

Досега във военното НДК са вложени 32 млн. лева,  необходими са още 10 млн. лева за завършване и получаване на решение за ползване, стана ясно от изявлението на Аню Ангелов.

Ангелов: Нужни са нови стимули за военните

Според военния министър необходима е нова наредба за стимулиране на желаещите да бъдат кадрови военнослужещи. В закона за отбраната не е предвидена възможност министърът да продава жилища в райони, където има структури на МО и на армията. По думите на Агелов осигуряването на жилище е  добър стимул, но при наличие на 12 000 военни, които нямат квартири, и 1000 налични военни жилища е ясно, че няма как да се продават апартаменти.

До 2015 г. броят на военните в България ще бъде намален до не по-малко от 28 хиляди обща щатна численост - в армията и в МО, каза още военният министър.

Според сметките на Аню Ангелов намалението на личния състав ще бъде с около 6000 военнослужещи на активна служба. Това обаче ще бъде компенсирано наполовина, след като броят военнослужещите от постоянния доброволен резерв достигне 3000 души.

Общият цивилен състав във всички структури ще бъде намален с около 1200 души. В администрацията на МО ще служат не повече от 700 военни и цивилни служители.

Тихата студена война

На въпрос как ще бъде решен проблемът с шефа на военното разузнаване, след като президентът Първанов очевидно не скланя да подпише указа за назначение на комодор Гагашев, Ангелов заяви, че за това трябва да бъде питана президентската институция.

Досегашният шеф на службата ген. Студенков официално е в пенсия от днес, 1 септември.

Тихата студена война, която се води между кръговете около президента и Ангелов за шеф на военното разузнаване предизвика анонимна статия в "Труд", според която премиерът Борисов се кани да смени военния министър заради "три гафа", като за гаф беше преброен и конфликтът с Първанов.

В публикацията беше вплетена и репликата на Ангелов по повод твърде големи правомощия на президентската институция. Поводът, по който я каза военният министър, беше липсата на срок, в който президентът трябва да подпише укази за назначения - в случая на шеф на военното разузнаване. 

Само преди ден премиерът Бойко Борисов опроверга слуховете, че "столът на военния министър Аню Ангелов се клати". "Не само че няма да бъде уволнен, той е един от най-добрите военни министри, които България е имала в последните 20 години", категоричен бе министър-председателят. 

"Такова нещо не е коментирано, твърдението за смяна на който и да е министър е нелепо", каза и председателят на парламента Цецка Цачева. 

Сред останалите "гафове" на Ангелов бяха описани негови изказвания по въпроса за противоракетния щит и ракетните заплахи срещу България, както и за възможното изпращане на български военни на първа бойна линия в Афганистан. 

Oще: агенция по вписванията  аню ангелов  ндк  разузнаване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани