КС прекрати делото за касиране на евроизборите | webcafe.bg
newscafe

КС прекрати делото за касиране на евроизборите

Webcafe.bg
17.07.2014, 15:56 (обновена 20.08.2015, 18:46)
Атака

Снимка: © Явор Николов

Жалбата пред КС беше внесена на 4 юни по инициатива на депутатите от "Атака" - единствената парламентарно-представена партия, която не успя да събере нужните гласове за мандат в ЕП.

Конституционният съд прекрати днес делото за касиране на изборите за Европейски парламент по жалбата на 49 депутати от ПГ на "Атака" и "Коалиция за България".

Мотивът за прекратеното дело е, че Конституционният съд няма право да обявява изцяло за незаконосъобразни Европейските избори, а може да се произнася само по избора на отделен евродепутат.

"При действащата законова уредба Конституционният съд не разполага с правомощие да обявява изцяло за незаконосъобразни избори за членове на ЕП от Република България и така да предизвика произвеждане на нови избори, в което се състои същността на направеното пред него искане", пише в решението на КС.

Поради това че съдът е сезиран извън неговата компетентност, делото е отклонено като недопустимо и е прекратено.

В определението на съда се посочва още, че вносителите не са посочили конкретните обстоятелства, които да определят рамките на предмета на доказване, а са изложили само общи оценки за допуснати нарушения.

Жалбата беше внесена на 4 юни по инициатива на депутатите от ПГ на "Атака" - единствената парламентарно-представена партия, която не успя да събере нужните гласове за мандат в Европейския парламент.

Те поискаха да се отменят изборните резултати заради съмнения за масово купуване на гласове и изразходване на значителни парични средства с неустановен произход в предизборната кампания.

"Атака" събра необходимите подписи за внасяне на жалбата в КС с помощта на 28 депутати от левицата, сред които Таско Ерменков, Явор Куюмджиев, Георги Кадиев, Борис Цветков и др. Оспорването на изборите от страна на БСП предизвика недоумение, доколкото партията вече беше признала изборния резултат, а благодарение на него председателят на БСП Сергей Станишев стана евродепутат.

Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов.

Oще: анастас анастасов  атака  бсп  европейски избори  европейски парламент  коалиция за българия  конституционен съд  кс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани