ОССЕ: Промените в НК застрашават свободата на медиите в България | webcafe.bg
newscafe

ОССЕ: Промените в НК застрашават свободата на медиите в България

Webcafe.bg
21.04.2011, 15:02 (обновена 21.04.2011, 15:07)
журналисти

Миналата седмица България въведе наказания от 1 до 4 години, вместо глоби, за журналисти, които са осъдени за провокиране на омраза, дискриминация или насилие на базата на раса, етнос, националност, религия

Промените в българския наказателен кодекс може да застрашат свободата на медиите, предупреди Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като критиката й е насочена към приетите без публично обсъждане поправки, предаде "Ройтерс".

Миналата седмица България въведе наказания от 1 до 4 години, вместо глоби, за журналисти, които са осъдени за провокиране на омраза, дискриминация или насилие на базата на раса, етнос, националност, религия .

"Много е важно да се намерят ефективни начини за справяне с омразата в медиите без да се застрашава свободата на словото. Това не трябва да пречи на изразяването на нормални критики", пише ОССЕ в писмо до българския външен министър Николай Младенов.

"Затвор за журналисти е прекалено и нарушава международните стандарти за свобода на словото," продължава директорката на медийните свободи в ОССЕ Дуня Миятович.

Тя добавя, че само международни подбуждания към насилие трябва да бъдат третирани като криминални.

Миятович също така критикува закона заради липсата на ясни определения на някои термини като например "дискриминация," което дава възможност за много различни интерпретации.

През 2010 г. България, както и другите 56 държави членки на ОССЕ, обеща да спазва международните задължения, които включват защитата на свободните и честни медии.

Oще: журналисти  затвор  наказателен кодекс  свобода на словото 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.03.2010, 13:05

4 raymond | 22.04.201116:32

В България няма медии в общоприетият смисъл на думата.Има средства за масова информация,които вместо да информират,извършват пропаганда в полза на собствениците си или на партиите,които ги поддържат.В нашите средства за масова информация думата "Истина" на практика е забранена и това никой не крие.Една национална телевизия дори е стигнала до такава наглост,че вместо новини ни предлага подборка,наречена "Всички гледни точки"!?И българинът няма да заспи,докато не му ги изсипят на главата.А истината?Тя винаги е само една,но медиите я мразят!Защото не им носи
нито реклама,нито пари.Но носи морално здраве.За целият народ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2011, 06:44

3 Morbo | 22.04.201106:47

Аз определено не съм съгласен. Разпоредбата далеч не се отнася само до журналистите. Определение за дискриминация има - дадено е в Закона за защита от дискриминация.

А е съвсем нормалноедно публично подбуждане към нетърпимост да бъде санкционирано.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.01.2011, 15:01

2 WWW_ORIGINALNI_BE | 21.04.201118:44

Намига Каква свобода тука няма такива неща !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2011, 13:08

1 Toni Andonov | 21.04.201116:20

Малко е, журналистите в България си мислят, че яздят бял кон и царска корона, демек са недосегаеми. Но жалкия журнализъм или душене и скандална предубеденост и търсене на умишлени конфликти и надуване на позьорски пясъчни балони в очите на народа, трябва да бъдат узъптени именно, чрез свевогорода прекрасно наказание от няколко години монашество и търсене на нови идеи за журналистически статии в килията на килийната превъзпитателна и получителна мъдра институция наречена от хейтърите затвор. Това блаженно и целомъдренно място, ще им осигури порива на онази журналистическа мисъл, която с чисто бяло мастило ще напише нещо интересно, положително и професионално. Нека, да е мека и лека и драги журналисти полека!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани