Кризисен център на НАТО отвори врати в София | webcafe.bg
newscafe

Кризисен център на НАТО отвори врати в София

Webcafe.bg, по Дарик, Фокус
17.09.2014, 17:11 (обновена 17.09.2014, 17:30)
плевнелиев

Новооткритият център ще спомогне за усъвършенстване на сътрудничеството между НАТО и Европейския съюз при военни и природни кризи

Център на НАТО за управление на кризи отвори врати в София с официална церемония, където присъстваха президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов. Акредитирането на звеното като международна военна организация на Алианса бе сред основните приоритети на Министерството на отбраната през 2014 г.

Президентът Плевнелиев подчерта, че членството във военния Алианс е ключово за България, а „ние трябва да се научим да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство".

„Конфликтите в Украйна, Близкия изток, Северна Африка драстично променят средата за сигурност. Мирът и сигурността не са безплатни, те имат своята цена, която ние трябва да сме готови да платим, за да ги гарантираме", коментира Росен Плевнелиев, според когото не е по силите на нито една държава да се гарантира само своята сигурност в динамичната среда.

Пълното наименование на новото звено е Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Excellence - CMDR COE). Гърция и Полша са страните-партньори в този център.

Военният министър Велизар Шаламанов изтъкна, че вероятността за терористични актове винаги ще бъде заплаха за страните-членки на НАТО, но нуждата от хуманитарни мисии и реагирането при бедствия ще продължават да нараства с бързи темпове.

Според международен доклад, представен днес, природните бедствия причиняват разселването на три пъти повече хора, отколкото военните конфликти по света.

Мисията на Центъра е чрез съвместно партньорство да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на НАТО, страните-членки и партньорите в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. Директорът му полковник Васил Русинов обясни, че идеята е при възникване на условия за кризисна ситуация да се предоставя план за действие.

Oще: бедствия  военни конфликти  кризи  министерство на отбраната  нато  русия  сащ  украйна  център за управление на кризи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани