Кипър и еврото остават заедно | webcafe.bg
newscafe

Кипър и еврото остават заедно

Webcafe.bg
29.03.2013, 13:03 (обновена 29.03.2013, 16:23)
Евро

В Кипър са въведени строги ограничения върху тегленето на пари и преводи, като разрешената сума е до 300 евро на човек на ден

Кипър няма да се откаже от еврото, заяви президентът Никос Анастасиадис.

Банковата система на острова постепенно се стабилизира и днес трезорите се върнаха към нормалния си график на работа. Очаква се строгите капиталови ограничения да продължат един месец.

Парични транзакции на обща сума от 380 милиона евро са извършени във всички банки в Кипър в четвъртък, който беше първият им работен ден след 12-дневно прекъсване. Това движение на капитали бе оценено като задоволително от Централната банка.

По-голямата част от транзакциите са били наредени отпреди 16-и март, когато бяха замразени всички банкови операции. Около 10 млн. евро от тази сума е покрита от банките вчера, очаква се търсенето на пари днес да бъде около 20 млн. евро.

В Централната банка се оценява ликвидността на банките, следи се нуждата им от прехвърляне на средства и има готовност за това.

Всички банки в Кипър работят с нормалния си график, но с въведените строги ограничения върху тегленето на пари и преводи. Разрешената сума за теглене е до 300 евро на ден на човек.

Плащанията за чужбина не могат да превишават 5000 евро месечно. Обичайните търговски сделки са разрешени, но над 5000 евро те трябва първо да бъдат одобрени от комисия, чиято задача е да провели дали отговарят на обичайната дейност на предприятието.

Мерките бяха разпоредени за срок от 4 дни, като след това ще бъдат преразгледани и при необходимост ще бъдат продължени.

Ако всичко върви както в първия ден, някои ограничения могат да бъдат вдигнати, а други постепенно облекчени и всички да бъдат премахнати в рамките на един месец, каза външният министър на Кипър Йоанис Касулидис пред чуждестранни журналисти.

Днес следобед в Централната банка ще се реши дали е необходимо събота, 30 март, да бъде работен ден за финансовите институции, за да отговорят по-добре на нуждите на хората, тъй като 1 април (понеделник), е официален празник в Кипър.

Президентът Никос Анастасиадис благодари на народа на Кипър за зрелостта и високото чувство за отговорност, проявени в критичен момент за стабилността на банковата система и икономиката на страната.

Подчертавайки спокойствието, с което премина първият работен ден на банките, той посочи, че това отношение на хората е израз на оптимизъм за развитието на страната.

Кризата е овладяна, заяви Анастасиадис днес. Кипър няма да напусне еврозоната, нямаме намерение да се отказваме от еврото и да експериментираме с бъдещето на страната, заяви кипърският президент.

Oще: банки  евро  еврозона  кипър  спасителен план  транзакции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.