БНБ срещу промените в закона за кредитите | webcafe.bg
newscafe

БНБ срещу промените в закона за кредитите

Webcafe.bg
07.02.2014, 13:01 (обновена 07.02.2014, 13:10)
левове

Банкери предупреждават, че ако отпадне таксата за разглеждане на документи за кредит, банката ще я прехвърли под друга форма пак върху гражданите

БНБ разкритикува предложенията за премахването на таксата за кандидатстване за кредит, както и промените при формирането на лихвата в Закона за кредитите.

В бюджетната комисия в парламента подуправителят на БНБ Димитър Костов предупреди, че ако отпадне таксата за разглеждане на документите, реално разходите на банката ще трябва да се прехвърлят върху кредитополучателите.

Костов призова и за прецизиране на текстовете за лихвения процент и недопускане на неточности.

Депутатите от ДПС и БСП предлагат отпадане на таксите при банковите кредити и наказателната лихва при предсрочто погасявате. Освен това променливата лихва да зависи от пазарни индекси.

Предлага се и възможност банката да поема целия риск от ипотеката, но при по-висока лихва. Предвиждат се и промени при бързите кредити.

По отношение на формирането на лихвите по кредитите, подуправителят Димитър Костов е категоричен, че то трябва да става на базата на методика, която да стъпва на някаква публично достъпна информация, каквито са индексите и статистическата информация, като става дума за лихвената статистика, която е масово достъпна от страницата на БНБ.

От своя страна от асоциацията на банките предупредиха, че обвързването на лихвите с някои от индексите на международните пазари ще доведе до увеличаването им.

"Идните години най-вероятно ще видим значително по-високи нива на всички тези международни индикатори, защото централните банки в един момент ще тръгнат да си събират това, което в момента и по-рано се е изсипвало на пазара", коментира председателят на банковата асоциация Левон Хампарцумян.

Според него събирането ще става чрез повишаване на основния лихвен процент (ОЛП).

Вносителите на законопроекта бяха категорични, че е много важно да се осигури прозрачно формиране на лихвите, като по този начин конкуренцията на пазара ще ги държи на ниски нива.

Oще: бнб  депутати  димитър костов  закон  кредити  такса 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани