Учители откриха грешки в матурата по български | webcafe.bg
newscafe

Учители откриха грешки в матурата по български

Webcafe.bg
22.05.2012, 09:56 (обновена 22.05.2012, 12:09)
ученички

Снимка: © Getty Images

Учители по български език и литература от Пловдив сигнализираха за грешки в отговорите на теста по български език и литература за зрелостниците, съобщи сайтът plovdiv-online.

Според тях в 4 и 8 въпрос има разминаване на посочените верни отговори от Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), и верните, според новия правописен речник и общоприетите граматически правила.

В точка 4 от изпитния тест днес вместо отговор А верен трябва да е отговор В, смятат литераторите.

По техни думи, ски-състезание се пише с тире и следователно допуснатата правописна грешка е в подточка В, а не в А, както се твърди от МОМН.

4. В кое от изреченията е допусната правописна грешка?

А) Наситените мазнини трябва да се ограничават заради лошия холестерол, създаващ проблеми на сърдечно болните.

Б) На пресконференцията обявихме новите проекти, свързани с поддържане на екологичното равновесие.

В) Почти навсякъде може да вземете под наем екипировка за ски състезанието, което ще се проведе през следващата седмица.

Г) Това рядко цвете цъфти в Родопите през април и май с нежни бледорозови до тъмнолилави фуниевидни цветчета.

Втората грешка, за която се сигнализира, е в 8 въпрос. Според преподавателите верният отговор е В (в него е грешката, която се търси.)

Тя е в деепричастието - тъй като в изречението има употребени форми на минало свършено деятелно причастие, вместо него трябва да се употреби отново такова минало свършено деятелно причастие, а в посочения за верен отговор Г от МОН - няма грешка.

8. В кое от изреченията е допусната граматична грешка?

А) Пътуващите трябва да внимават, тъй като има опасност от падащи камъни в Кресненското и в Искърското дефиле.

Б) Наслаждаваме се на уникалната панорама и се опитваме да запазим миговете красота с помощта на фотоапаратите.

В) Близо до селото имало буйна река, която след едно земетресение станала подземна, образувайки множество пещери.

Г) Пред най-близките поетът споделя, че предпочита и се вдъхновява от класическата музика и от красивите природни гледки.

Oще: грешки  изпит  тест 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

6 Бобо | 24.05.201212:49

Когато Вазов го представят за Гео Милев и никой не забележи, догава прехода в Бантоскотия ще е завършен напълно.
Сега сме по средата на пътя, както се казва, скотовете отричат и двамата защото освен имената те нищо друго не им говорят.
Бърдоква, къде си бе брате?! пуша
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2012, 20:15

5 Dudin Ramadan | 22.05.201220:33

това се превръща в закономерност

/не е вече рядкост, последните 22 год. да се намират грешки в тестове, текстове и ... което говори са слаба подготовка, неиздържаност или просто некомпетентност при подготвянето, одобряването и печатането
/оттам все повече се 'американизираме - да го кажем направо - затъпяваме
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

4 pepe | 22.05.201220:01

Аз пък не разбирам как един тест, в който учители по български не са сигурни за някой от отговорите се дава за попълване от деца.
Тия деца всичките филолози ли трябва да стават?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 22.05.201216:47

Нека веднаж за винаги да запомним!Най умен е министъра на просветата.След него идват неговите заместници,директори и експерти.За това учителите нека не се бъркат!Иначе ще излезе,че е възможно министъра да е по-умен даже и от премиера.Пуснете си телевизия и лесно ще разберете,че не е така! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2011, 16:10

2 NannyOgg | 22.05.201215:45

Хм, с риск да се изложа, но не съм съгласна с учителите. "Ски състезание" се пише отделно, докато "сърдечноболен" се пише слято. Логично е да имам съмнения в себе си, когато учители по български език твърдят, че има грешки, по тази причина направих и справка в речника на изд. "Хейзъл" от 2002 г. Резултат: "сърдечноболен" - слято; "ски състезание" - отделно.

И по втория пример имам съмнения - макар изречението с реката да е стилистично неиздържано и постройката на изречението да е ужасяваща, считам, че е граматически правилно - визирам отговор "в". В другия пример, "г", според мен е налична грешка в рекцията на глагола "предпочитам" - и аз съм допускала такива, често срещани са. Така, както е представено изречението, оставаме с впечатление, че "поетът предпочита от и се вдъхновява от" ... Неправилно е.

Не знам дали е най-правилно да се проверява езикова култура в тестова форма, а не чрез текст, което би било по-логично ... По-скоро тук да се произнесат вездесъщите. Според мен тази форма е безумна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2012, 15:07

1 Andrey Kenderov | 22.05.201215:09

Смятам, че "г" е вярно, защото липсва запетайка пред второто "и"
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани